Színes programokkal nyit Mohács gyártelepből lett kulturális negyede

A mohácsi Selyemfonoda 1905-ben nyílt meg, és az elmúlt 116 évben kalandos, olykor zivataros eseményeknek volt tanúja: nehezebb éveiben az épületet golyózápor is érte a szigetből, sőt a megszállások alatt ki is fosztották.

A Selyemgyár Kulturális NegyedForrás: facebook.com/selyemgyar/

"Már 1873-ban egy újsághír szólt arról, hogy miután Mohács 3.000 szederfával bírt, a selyemtenyésztésre kedvezőnek találta a települést a helyi „casinoi gyülekezet". Egy selyemfonoda létesítésének gondolata 1902-ben vetődött föl, amihez a város a püspöki kastélyt már korábban megvásárolta és rendelkezésre állt az időközben megürült sóraktár is. Állami pénz hiányában 120 ezer korona kölcsönből 1905 decemberére elkészült a gyár, ahol a következő év januárjában megkezdődhetett a termelés. A létszám- és alapanyaggondok mellett akadozva, de az 1922-es leszereléséig működű üzemet új tulajdonossal és néven egy évre rá újraindították, majd 1930-ban a gazdasági válság miatt négy évre ismét leállt a termelés".

"A második világháború alatt a német csapatok lőállása lett az épület és nem a gépek dolgoztak, majd a kivonuló sereg kirabolta a gyárat. 1945 januárjában indult meg a helyreállítás és kezdődött újra a termelés. A 60-as, majd a 80-as évektől történt jelentős fejlesztések, gépek korszerűsítése mellett átlag 300 főt foglalkoztató gyárban míg induláskor selyemszövet készült, alapanyag hiányában utóbb már főleg műselymet, illetve üvegszálból műszaki szöveteket szőttek. 1996-ban angol befektető vásárolta meg a gyárat, de a piacvesztés miatt az ezredforduló után néhány évvel bezárta kapuit és a 2010-es években Mohács város tulajdonába került" - derült ki dr. Ferkov Jakabnak, a Kanizsai Dorottya Múzeum nemrég nyugdíjazott igazgatójának előadásából, melyet a gyár történetéről tartott a helyieknek 2019-ben, a baranyavar.hu beszámolója szerint.

2016-ban történetének új fejezetéhez érkezett, amikor Mohács város pályázati forrást nyert az épület és a környezete teljeskörű átalakítására, a városközpontban lévő, frekventált Duna-parton elhelyezkedő barnamezős terület rehabilitációjára. A projekt közvetlen célja volt, hogy felújítsa és közösségi funkciókkal lássa el a a leromlott, használaton kívüli selyemgyári épületegyüttest és környezetét. A munkálatok 2021-re készültek el, melynek köszönhetően exkluzív kulturális közösségi tér illetve rendezvényhelyszín született Mohács szívében, ami a Selyemgyár Kulturális Negyed nevet kapta.

Az ünnepélyes megnyitót ma és holnap, június 12-én és 13-án tartják. Ma 15 órától gyermekprogramokkal indul az élet a Selyemgyár udvarán a Mohácsi Jenő Városi Könyvtár és a Rókus, Brodarics, Eötvös Óvoda jóvoltából, és ekkortól egészen 8 óráig láthatók a kiállítások is, az esküvő kiállításnak a rendezvényteremben, a Selyemgyár múltjáról szóló tárlatnak az aula ad otthont. A hangulathoz elengedhetetlen a zene, melyet 16 órától a Mohácsi Tamburaiskola és 16:30-tól a Mohács Palotabozsok Somberek Ifjúsági Fúvószenekar biztosít, majd a 17 órakor kezdődő ünnepi beszédek után 18 órától már Poklade zenekar koncertjére rophatják a látogatók.

19 órától a Daniel Speer Brass Band húzza a talpalávalót, 20:30-tól pedig a Mohácsi Kossuth Teátrum előadása látható Janza Katával, Békefi Viktóriával, Henczi Emmával, Kovács Áronnal, Pesák Ádámmal és Szomor Györggyel, valamint a Westend Színház zenekarával. Az eseményeket 21:30-kor kompról lőtt tüzijáték zárja. Ezzel párhuzamosan a Szabadság utcában egész nap kézműves vásár és gasztroudvar egészíti ki a kikapcsolódási lehetőségeket, és 14 órakor valamint 15:30-kor kirándulóhajóra is fel lehet szállni. Vasárnap 17 órakor a hangerdő gyermekkoncerttel folytatódnak a programok, 18 órakor a Dix Image Acoustic Band, 19-kor a VoiSingers zenél.

A kültéri programok szabadon látogathatóak, az épületben maszkhasználat kötelező, a kiállító terekbe csak védettségi igazolvány bemutatásával lehet belépni. Bővebb információk a programiroda@mvgv.hu email címen és a 06 69 322 207-es telefonszámon kérhetők, illetve a negyed Facebook-oldalán olvashatók.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek