Az olasz tengerjárók úttörőivel ismerkedhet meg ezen a tárlaton

Az építészet és a tenger címmel nyílik kiállítás az Olasz Kultúrintézet Xénia Galériájában. A Budapesti Olasz Kultúrintézet és a De Ferrari Egyesület együttműködésében szerveződő tárlatot június 3-tól 23-ig nézhetik meg azok az érdeklődők, akik már nagyon sóvárognak a tenger zúgása és a büszke tengerjáró hajók ringatózása után.

Forrás: Olasz Kultúrintézet / Press

A tárlat három 20. századi olasz építész, tengerhez fűződő munkásságát mutatja be: Gustavo Pulitzer Finali, Gio Ponti és Nino Zoncada évtizedeken keresztül arra törekedtek, hogy megújítsák a hajózás koncepcióját. Nekik köszönhetően 1930 és 1960 között teljesen új típusú óceánjárók születtek a hajógyárakban - olvasható az esemény sajtóközleményében.

Finali szakított az Art Deco stílusirányzatának akkor már elavultnak számító hagyományaival, és az általa irányított trieszti Stuard stúdió rövid idő alatt megkerülhetetlenné vált, műszaki szempontból a korszerű hajózási berendezések terén, stílusát tekintve könnyed eleganciája miatt.

Gio Ponti lelkesedett Pulitzer irányzatáért, a hajóépítő design elméleti és gyakorlati síkon is lenyűgözte. Számos hajó belső terének kialakítása fűződik az ő nevéhez, munkáival nagy mértékben hozzájárult a kortárs olasz építészet nemzetközi hírnevének megalapozásához. Nagy álma, az „Óceánjáró teknős" (Tartaruga del mare) kétségtelenül a modern tengerjáró hajók úttörőjének számított.

Kollégájuk Nino Zoncada Ponti filozófiáját követte, és innovatívan ötvözte a művészi érzéket a szerkezeti szigorral, pályafutása során ő tervezte a legtöbb, Olaszországban épített hajó belső terét.

A három építész hajói "az olasz művészet kirakatává váltak a világban". A tárlaton installációs totemoszlopokon lesznek láthatóak az általuk tervezett hajók, hajóbelsők és berendezési tárgyak. A kiállítás hétfőtől csütörtökig 13 és 18 óra között látogatható, pénteken pedig 10-től 15 óráig tart nyitva.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek