Családi padlásról előkerült, 100 éves gramofont állítanak ki

  Egy vásárhelyi család padlásáról került elő az a több mint 100 éves hanglemezlejátszó, amelyet a Tornyai János Múzeum restaurátorai több hónapos szakszerű munkával varázsoltak működőképessé. Csütörtöktől május végéig látható a a közgyűjtemény sétálóutcai, pénztári ablakában a jellegzetes, ezüstösen csillogó tölcsérű, fenyőfa és ónlemez borítású gramofon - derül ki a múzeum híréből.

  A 20. század elején készült gramofon – ezen eszköz forradalmasította a zenetörténetet, ugyanis a széles tömegeknek tette lehetővé a zenehallgatást ‑ egy felajánlás révén került tavaly a Tornyai János Múzeum Néprajzi Gyűjteményébe. A gépi zenelejátszás korai szakaszából származó gramofon az 1900-as évek első évtizedében értékes és modern tárgyként kerülhetett egy vásárhelyi polgárcsalád otthonába.

  A feltehetően bécsi gyártmányú tárgy díszítményei közt a leghangsúlyosabb a petúnia virágra emlékeztető színes hangtölcsér, valamint a furnérozott test frontját ékesítő domborított ónlemez, amely mulatozó puttókat ábrázol. A gramofonról további képek a múzeum weboldalán láthatók.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek