Rövidfilmeken nézhetik meg, hogyan születnek újjá az európai színházak

Az Európai Színházi Konvenció (ETC) közösségébe tartozó 18 ország 22 vezető színháza fogott össze, hogy országuk sajátosságaira alapozva képet alkossanak arról, hogy mit jelenthet a színházak számára a pandémián túli újjászületés. A Renaissance elnevezésű projekt május 9-én, vasárnap, Európa napján indul - adja hírül a Pesti Magyar Színház Facebook-oldala.

Forrás: https://www.facebook.com/European.Theatre.Convention

A „reneszánsz" a pandémiával való együttélés után a virtuális térben újjászülető színházat is jelenti. A résztvevő európai színházak új formátumokat próbáltak ki, s a digitális térre kifejlesztett színpadi munkát és dramaturgiát mutatták be - a reneszánsz kreatív robbanására reflektálva - egy-egy ötperces rövidfilmben.

A Pesti Magyar Színház – mint az ETC egyik magyarországi tagja – rövidfilmjét a reneszánsz csúcsművére: Shakespeare Rómeó és Júlia drámájára alapozta, amelyet néhány hónapja mutattunk be. A kisfilmben különböző nemzetközi adaptációk keverékét alkalmazzuk, mert így tudjuk leginkább bemutatni a kulturális és dramaturgiai különbségeket, de a szavak, nyelvek, szövegek fölött álló örök érzéseket is. Az ötlet Deres Péter dramaturgnak és Gémes Antos színművésznek köszönhető, a kisfilmet Rick Zsófi készítette.

Május 9-én, vasárnap 00:00 és 23:59 között minden videót korlátozott ideig lehet megtekinteni az ETC honlapján, majd naponta az egyes kisfilmek megtekinthetők az ETC honlapja mellett a színház weboldalán is, és a közösségi médiában. A projektben résztvevő színházak közös ajánlóját itt nézhetik meg.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek