Ezen a fesztiválon az is kiderül, tényleg hallhatjuk-e a fák hangját

A PLACCC Fesztivál 2021-es táncos különkiadása a természet és az ember kapcsolatát dolgozza fel. A PLACCC Dance névre keresztelt eseményen a művészek áprilistól júliusig olyan projektet mutatnak majd be, amelyeket a jelenlegi helyzet ihletett. Így aztán nem meglepő, hogy a művészek a biztonságos távolságtartás követelményét nem akadályként, hanem lehetőségként fogták fel, és ennek tükrében hoztak létre olyan alkotásokat, melyeket részben a virtuális térben, többségében pedig budapesti köztereken mutatnak be.

The Rezonance - Hunyadi térForrás: Placcc.hu / Press

A fesztivál első produkcióját április 24-én, szombaton élhetik át az érdeklődők. A művészet és a technológia segítségével a fák titkos életébe pillanthatunk majd be egy virtuális séta során. Az első tavaszi program alkotói a brit Thor McInterly-Burnie és a PLACCC Fesztivállal rendszeresen együttműködő Ivanyos Ambrus (MeetLab) lesznek. Alkotásuk címe: Resonance.

Vajon miről beszélnek a fák? Az ásványi anyagokról a földben? A széndioxid mennyiségéről a levegőben? A napsütésről? Az időjárásról? Vagy éppenséggel pont rólunk? – a szombati eseményen talán ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk.

A két, egymásra épülő szakaszból álló projekt első fázisában a művészek egy online bejárható audiosétára invitálják a közönséget a Hunyadi tér digitálisan megalkotott 3D terében. A második szakaszra pedig szeptember elején kerül sor, amikor a hanginstalláció a fizikai térben is látogatható lesz – olvasható a PLACCC Fesztivál honlapján, ahol a projektet meg is nézhetjük.

A PLACCC Fesztivál már tizennégy éve mutat be olyan művészeti alkotásokat, amelyek kimozdulnak a művészet hagyományos helyszíneiről, a színháztermekből és a galériákból. Ez a tulajdonság még jobban megmutatkozott a járványhelyzet miatt. És nemcsak az online tér használata értékelődött fel az alkotókban, hanem a különböző közösségi terek lehetőségei is. Ezekre a tanulságokra építve a PLACCC Fesztivál 2021-ben egy táncos különkiadással jelentkezik, melynek során a szervezők kiemelt hangsúlyt fektetnek a művészek és közönség biztonságára – írták az oldalon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek