Programajánló a hétvégére: koncert és színházi előadás is lesz

Első ajánlott online programunk a K:ortárs sorozat produkciója, vagyis Háy János Szavalóverseny című darabja, ami háromrészes sorozatként került a nézők elé. Március 26-án, este 19 órától ennek a sorozatnak a harmadik részére lehet beülni. A leírás szerint az egymáshoz lazán kapcsolódó részek kiegészítik egymást, de külön-külön is nézhetők. A műben az irodalom jellemző verstípusai (alapvers, szerelmes vers, nemzeti dal, tájleíró vers, görög vers, avantgárd vers, gondolati vers, őszi vers, öregkori vers) jelennek meg.

Háy János szerint, ha "a költészetre gondolunk, nem tudunk menekülni a belénk vert kategóriáktól, utólagos csoportosításokról, hogy szerelmi líra, öregkori líra, hazafias líra, közéleti líra, s valójában nem tudunk a vershez, ami egyediség akart lenni és egyedileg akart megszólítani, nem tudunk közeljutni, mert eltorlaszolják előlünk ezek a kategóriák és a kategóriákba belepakolt elvárások. Sokat ültem szavalóversenyek zsűrijében, ahová a legtöbb előadó betanult klisékkel érkezett. Klisékkel, amelyek mögött nemvolt valóság, csak egy hamis akusztikai tér.

Harminchatfokos lázban égek mindig és te nem ápolsz, anyám, harsogja az előadó, ő láthatóan épp negyvenkétfokos lázban ég. Nem pusztán a sor finom humorát nem érti, de a jelentését sem. Vissza kell mennünk harminchat fokra. Ez az én szavalóversenyem alaphőfoka, hogy ne az akusztikai tér lángoljon, hanem a hallgató szíve."

A Katona József Színház színpadáról jelentkező élő közvetítés előadója Kocsis Gergely, a versmondók pedig Fekete Ernő, Takátsy Péter és Ujlaki Dénes.

A 14. századi Kassára repülhetünk vissza ezzel az előadással

A március 27-i Márai darabra, mely a 14. századi Kassára röpíti vissza a nézőket, még válthatunk jegyet. A Nemzeti Színház felvételről streamelt darabjában többek között Rátóti Zoltán, Tóth Auguszta, Schnell Ádám, Blaskó Péter, Barta Ágnes és Berettyán Sándor láthatók.

A Kassai polgárok című dráma nagyon sok kérdésre keresi a választ, de főleg arra, "mi marad belőlünk, ha a művészi késztetést bensőnkből kiirtják, és bűnösségünk árnyékában szenvedhetünk tovább? Kik azok a mindenkori támadók, akik sorsunkat ily mód megpecsételhetik? És kik vagyunk mi, akik saját közösségünk védelmére kelünk?"

Könnyedebb vizekre evezve, jöhet egy klezmer?

Közkívánatra újra elérhetővé válik az Eszínház.hu oldalon keresztül a Budapest Klezmer Band "szoba" koncertje, melyet március 27-től március 29-ig nézhetünk meg a megváltott jegyünkkel. A januári online koncert, amiben a világhírű klezmer banda új utakra terelte 10 éve tartó újévköszöntő koncertsorozatát, a visszajelzések szerint hatalmas siker volt. A muzsikusok ezen a koncerten egy különleges díszletben szórakoztatták közönségüket, de a rájuk jellemző zenei virtuózitás, a szenvedély és humor egy cseppel sem lett kevesebb.

Forrás: Budapest Klezmer Band / Facebook.com

A Budapest Klezmer Band zenei átiratokat játszik, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc Fegya komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt - olvasható a Facebook oldalukon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek