A bábszínházi világnaptól a kínai divattörténetig terjednek a hétvége programjai

A győri Vaskakas Bábszínház minden vasárnap ingyenes online matinét kínál az érdeklődőknek 11 órától. Az előadásokat és az extra videókat a bábszínház YouTube csatornáján lehet elérni. Következő matinéjüket március 21-én nézhetjük meg. 

Forrás: Vaskakas Bábszínház / Facebook.com

A bábszínházi világnap alkalmából a Lázár Ervin meséi alapján íródott, A manógyár című előadást láthatjuk majd. A történet szerint négy manóügyi szakreferens, vagyis egy manóügyi kutatócsoport érkezik a Vaskakas Bábszínházba, hogy előadást tartson a nézőknek a manók mibenlétéről, a félelmekről, és a félelem legyőzési stratégiákról. A kutatócsoport vezetőjének, Zsuzsannának a története elevenedik meg ezen a különleges kutatási bemutatón. Az esemény leírása szerint a manógyár megszólít minden olyan kicsit és nagyot, aki úgy érzi, hogy egy kis bátorságra van szüksége ahhoz, hogy szembenézzen a félelmeivel. Legyen a jelszó: „Van mersze?" „Hát persze!"

Hat este Johann Sebastian Bach társaságában

2018-ban, amikor még híre hamva sem volt a koronavírus járványnak és a kényszerszüneteknek, a Bach Mindenkinek Fesztivál szervezői nagyszabású koncertet álmodtak a budapesti Fasori evangélikus templomba, ahol Johann Sebastian Bach összes csellószvitje felcsendült. Az egész estés programot most 6 estén keresztül hallgathatják meg az érdeklődők.

A koncerteket március 22-től 27-ig, minden este 18 órától hallgathatjuk meg, és a Facebook eseményen keresztül lehet majd elérni őket. Az előadók Scholz Anna, Fejérvári János, Rózsa Richárd, Maróth Bálint, Kántor Balázs és Rohmann Ditta lesznek. De több külön online programmal is jelentkezik a fesztivál, ezek között megtalálható például a YouTube-on a Bach Mindenkinek Fesztivál 2020-as megnyitójának filmje is, melyet az Eiffel Műhelyházban vettek fel.

Kínai divattörténet – A kezdetektől a császárkor végéig

Kína történelme több ezer éves múltra nyúlik vissza, a különböző korok emberei pedig más-más ruhákat hordtak a folyton változó, megújuló divatnak vagy épp a császári rendeleteknek megfelelően. Egészen másképp öltözködtek a Shang- vagy a Ming-dinasztia emberei, de a viseletek sokszínűsége nemcsak az egymást váltó történelmi korszakok sajátossága volt, hanem jelentős eltérések mutatkoztak az egyes időszakok különböző társadalmi csoportjainak öltözékei között is: természetesen más viseletet hordott a császár, az írástudók vagy az egyszerű nép.

Az ELTE Konfuciusz Intézetének szervezésében Torma Laura, a Tusoló blog szerkesztője kalauzolja majd végig az érdeklődőket a jáde-kultuszt kialakító őskortól a kínai divat aranykorának nevezett Tang- és a finoman elegáns Song-dinasztia időszakán át egészen a lábelkötésről hírhedt Qing-dinasztia koráig. Az előadást Zoomon keresztül nézhetik majd meg az érdeklődők március 23-án 17 órától - olvasható az esemény Facebook oldalán, ahol a Zoom azonosító és jelszó is megtalálható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek