Monumentális maszkokból nyílik kiállítás a tenger alatt Cannes-ban

A víz alatti műalkotásairól híres, brit származású alkotót, Jason Decaires Taylort már ismerhetik az olvasók a Nagy-korallzátonynál részlegesen vagy teljesen a víz alá merült szobrairól és installációiról.

Február 1-jén a franciaországi Cannes városánál nyílt újabb kiállítása a tenger mélyén, a várossal szemben lévő Szent-Margit sziget déli partjainál: fehér homokos, tengeri füves réteken hat monumentális portrét ábrázoló szobrot állított ki a tenger mélyén. Az egyenként két méter magas portrék 10 tonna súlyúak, és legjellemzőbb tulajdonságuk, hogy egy függőleges tengely mentén ketté vannak hasadva. A hat szobor a helyiek portréin alapszik; melyek között szerepel egy nyolcvanas éveiben járó halász és egy 9 éves iskolás kislány portréja is.

screenshot/https://www.designboom.com/art/jason-decaires-taylor-cannes-underwater-museum-02-03-2021/

A maszkszerű műalkotások David Lisnard, Cannes polgármesterének megrendelésére készültek, és négy évig tartott a befejezésük. A szobrok témája a Szent Margit-sziget történetéhez kapcsolódik; ez az a sziget ugyanis, ahol a legendabeli vasálarcos férfit börtönbe zárták. A kettétört maszk ugyanakkor a környezetszennyezés által sújtott óceán metaforája is: egyik fele erőt és ellenállóképességet sugároz, a másik törékenységet és hanyatlást.

A szárazföldről csak a nyugodt és derűs, vagy hatalmas és fenséges felszínt látjuk - ez a tenger maszkja. De a felszín alatt egy törékeny, finoman kiegyensúlyozott ökoszisztéma rejtőzik, melyet az emberi tevékenység az évek során fokozatosan felbomlasztott és beszennyezett. Az alkotó munkájának célja, hogy felhívja a figyelmet a tengeri bioszféra törékenységére, amelynek védelemre van szüksége.

A szobrok helyén korábban használaton kívüli csővezetékek és motorok hevertek, ezeket eltávolították, hogy helyet teremtsenek az alkotásoknak, amelyeket ph-semleges anyagok felhasználásával készítették, hogy azok a tengeri növényeket és állatokat magukhoz vonzzák. A helyszínt elzárták a hajóforgalom elől, hogy biztonságossá tegyék a búvároknak, és megakadályozzák hogy a horgonyok kárt tegyenek a tengeri füves rétekben - adja hírül a designboom.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek