2600 hangfelvételt hallgathatunk meg gramofonlemezekről az OSZK jóvoltából

Az Országos Széchényi Könyvtár a magyar kultúra napján, vagyis január 22-én indította el a Hangtár nevet viselő oldalt, ahol több mint 150 órányi archív hanganyag hallgatható meg, 2600 felvételnek köszönhetően. A könyvtár Színháztörténeti és Zeneműtárban őrzött gramofonlemez-gyűjtemény anyagából válogatta össze a "kezdőcsomagot", de a repertoár folyamatosan bővül - írták az oldalon.

Csak illusztrációForrás: Pixabay.com

Akik böngésznének az archívumban, azok egy reprezentatív válogatást találnak az 1902 és 1962 közötti korszak magyar vonatkozású hangfelvételeiből. Válogatni pedig tíz kategórián belül tudnak: találnak kabaré, paródia, konferansz hanganyagokat, klasszikus zenét és operaáriákat, magyar nótát és népzenét, operettet és daljátékot, illetve tánczenét, táncdalt, sanzont és kuplét egy kategória alatt. 

A tájékozódást és válogatást segíti még az is, hogy a hanganyagokhoz tartozik egy gazdag tárgyszókészlet, valamint részletes bibliográfiai adatok és jó minőségben digitalizált címkefotók is. Az oldalon olvasható még az is, hogy az OSZK bízik abban, hogy a 78-as fordulatú lemezekről készült digitalizált hangfelvételek idővel a kutatók munkáját is segítik majd.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek