Videó készült az egyedülálló emberipreparátum-gyűjteményről

Új, három oldalról üvegezett és korszerűen megvilágított tárlókat kapott az SZTE ÁOK Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Gellért Albert Anatómiai Múzeum európai szinten is egyedülálló humán preparátum gyűjteménye. A medikusképzés szolgálatába állított kiállítás közel 500 készítményéről az év végére háromdimenziós atlasz is készül – olvasható a Szegedi Tudományegyetem hírportálján. 

Rendkívül részletgazdag, precíz kidolgozottsággal preparált gyűjteményt láthatnakForrás: YOUTUBE.COM

Megjelenésében és technikailag is megújult a Szegedi Tudományegyetem anatómiai gyűjteménye. Prof. Dr. Nógrádi Antal intézetvezető egyetemi tanár megfogalmazása szerint – „szinte életre kelnek" a rendkívül részletgazdag, precíz kidolgozottsággal preparált emberi torzók, szervek, alsó- és felső végtagok, zsigerek, szövetek, ér- és idegképletek. A gyűjtemény legidősebb, közel 100 éves, már sérült darabjait Pankovics Viktor restaurálta.

 – A magas színvonalú szegedi orvosképzés szolgálatába állított kiállításon közel 500 darab humán preparátum található, ami – nem lebecsülve más hazai és külföldi egyetemek hasonló jellegű gyűjteményét, a maga nemében is példa nélküli – hangsúlyozta az intézetvezető professzor. Az SZTE tudománytörténeti jelentőségű gyűjteményét becses kincsként őrzik, a kiállítás komoly szerepet tölt be az orvosképzés és a tudományos ismeretterjesztés területén.

A múzeum a jövőben még többet fog segíteni az orvostanhallgatók képzésében, akik három szemeszteren keresztül mélyítik el anatómiai tudásukat. Ez az orvosképzés egyik legnehezebb, legtöbb tudásanyagot igénylő tantárgya.

- Az egyetem, és ezen belül az intézet célja és feladata, hogy a kiállítás anyagát megőrizze az utókornak. Várhatóan az év második felére elkészül a gyűjtemény háromdimenziós digitális atlasza, melyben a speciális hálórendszerre kivetített képleteket lehet majd több irányba forgatni, a vizsgálni kívánt részeket közelebb hozni – árulta el dr. Nógrádi Antal professzor.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek