Elhalasztják a programjaikat Európa idei kulturális fővárosai

Az Európai Tanács még ősszel fogadta el azt a javaslatot, hogy 2020 kulturális fővárosai, az írországi Galway és a horvátországi Rijeka 2021. április 30-ig folytathassák programjaikat. Ezzel párhuzamosan a 2021-re választott kulturális fővárosok elhalaszthatják az idei eseményeket, miután a járvány miatt nem haladtak a megfelelő ütemben az előkészületek.

TemesvárForrás: Turbojet/commons.wikimedia.org

A görögországi Elefszína és a romániai Temesvár 2023-ban, Veszprémmel együtt tartja meg a kulturális fővárosi címhez kapcsolódó rendezvényeket, a szerbiai Újvidék pedig 2022-ben pótolja az eseményeket - derül ki az Európai Tanács honlapjáról.

A döntés kapcsán Navracsics Tibor, a program kormánybiztosa Facebook-oldalán csütörtökön videóüzenetben tette hozzá, hogy eredetileg brit partnervárosa lett volna Veszprémnek, ám miután a szigetország kilépett az Európai Unióból, Veszprém egyedül maradt. Ezért különösen üdvözlik a két új várost, melyekkel közösen valósíthatják meg a programokat.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere kiemelte, hogy a város és térségének pályázata nagy hangsúlyt fektetett az együttműködésre. Tavaly székelyföldi testvérvárosukat, Sepsiszentgyörgyöt hívták meg egy határon átívelő, kulturális együttműködésre, és a 2024-ben az EKF címet viselő Tartuval - Veszprém észtországi testvérvárosával -, valamint a magyarországi EKF címért folyó verseny döntőseivel, Debrecennel és Győrrel is született együttműködési megállapodás.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek