Programsorozat indul a Pilinszky-centenárium alkalmából

2021-ben ünnepeljük Pilinszky János Baumgarten-, József Attila- és Kossuth-díjas költő születésének századik évfordulóját. Az alkalomból a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Petőfi Irodalmi Ügynökség és Juhász Anna irodalmár Pilinszky 100 fogalom / centenáriumi szószedet címen indít egy egész évet átfogó programsorozatot.

Forrás: PIM.hu

A január 28-án, 19 órakor induló online közvetítések során lesznek videós tartalmak, beszélgetések, közösségi és online együttlétek, melyeknek a célja, hogy felhívják a figyelmet a szerző sokrétű életművére. A kezdeményezéssel új megvilágításba helyeznék és a fiatalabb generációt is megszólítanák Pilinszky költészetével.

A szerkesztőségünkbe érkezett közlemény szerint a Pilinszky 100 fogalom / centenáriumi szószedet kéthetente jelentkezik majd, és meghívott vendégek – neves írók, irodalomtörténészek, színművészek, zenészek és más alkotók – öt-öt, Pilinszky életművében kulcsfontosságú fogalom, szó vagy gondolat mentén mutatják be egy-egy vers, téma, kötet vagy éppen barátság hátterét, illetve annak jelenkori értelmezését.

Az év végére így száz olyan fogalom gyűlik majd össze, mely ma, 2021-ben egyfajta sűrített centenáriumi szószedetként Pilinszkyhez köthető.

A beszélgetéseket olyan videókkal is kiegészítették a közreműködők, melyekben a költő életútját meghatározó helyszíneket – úgy mint Velem, Vas megye, Róma, Budapest – és kapcsolódó történeteket, irodalmi műveket mutatnak be. Az első közvetítés meghívott vendége Fűzfa Balázs irodalomtörténész, egyetemi docens lesz.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek