700 év hírnév – Zseniális művészekre emlékezünk idén

Az évfordulók nemcsak az ünneplésre adnak jó okot, hanem az emlékezésre is. Ebben a cikkben csupa olyan alkotóról olvashatnak, akik nem egyszerűen lenyomatai voltak egy adott kor szellemiségének, hanem igen gyakran ők maguk alakították az adott időszak ízlését. Van a listában 20. századi szobrász, aki a végletekig kitolta a művészet határait, de olyan költő is, aki irodalmi magasságba emelt egy akkoriban még alantasnak ítélt nyelvet.

Az olasz nyelv atyja

Nagy évfordulók éve lesz 2021. Ha a művészeti vonalat nézzük, akkor az egyik legjelentősebb Dante Alighieri (1265-1321) halálának 700. évfordulója. Dantéra többek között úgy emlékeznek vissza, mint „az olasz nyelv atyjára", mivel korábban nem készültek irodalmi művek ezen a nyelven.

Az Isteni színjátékot kezében tartó DanteForrás: Wikipédia

A 700 év egy gyönyörű, kerek évszám, amiről a költő szülővárosában lévő Uffizi-képtárban is méltó módon megemlékeznek. Egyrészt összeraktak egy lenyűgöző online tárlatot, amelyet akár most is megnézhetnek – erről korábban írtunk már itt az oldalon. Másrészt készülnek egy kiállítással, igaz, nem Firenzében, hanem Forlíban, ahol Dante egy évet töltött politikai száműzetésben.

A San Domenico Museums of Forlì lesz a helyszíne a tárlatnak, mely a tervek szerint március 12. és július 4. között lesz látható. A „Dante. The Vision of Art" címen futó projekt egyes darabjait az Uffizi adja kölcsön, és többek között olyan művészek munkái kaptak helyet a válogatásban, mint Michelangelo, Pontormo és Federico Zuccari.

Egy világhírűen hírhedt kötet

De nemcsak képzőművészeti évfordulót ünneplünk idén, hisz 2021-ben van a francia költő Charles Baudelaire (1821-1867) születésének 200. évfordulója is. Egyik legjelentősebb és legismertebb műve A Romlás virágai című verseskötete 1857-ben jelent meg, és óriási botrányt kavart. Olyannyira, hogy a költőt perbe fogták erkölcsgyalázásért. A szimbolizmus meghatározó alakja volt, aki verseiben csodálatosan tudta megfogalmazni a dekadens életérzést.

Hogy mekkorát fordult a világ, az mutatja a leginkább, hogy két évszázad múltán nemhogy elismerik az egykor meghurcolt művészt, hanem többféle programmal is készülnek születésének kerek évfordulójára egész Franciaországban. Alençon-ban, ahol a híres-hírhedt verseskötet megjelent, egy hathónapos fesztivált tartanak a tiszteletére: áprilistól októberig zajlanak majd a koncertek, kiállítások, beszélgetések és még sok egyéb esemény.

AlençonForrás: Christian Musat/Shutterstock

Franciaországon kívül is rendeznek eseményeket, többek között lesz egy zongorakoncert is Bergenben, Norvégiában. A zeneszerző és előadóművész egy személyben Susanna Wallumrød lesz, aki A romlás virágainak tíz versét ültette át a zene nyelvére. A dátum február 12., ezen a linken lehet jegyet venni a Baudelaire & Piano elnevezésű koncertre; annak viszont semmi nyomát nem látjuk, hogy ez online esemény lenne, úgyhogy lehet, hogy a norvégok már tudnak valamit.

Egy nyughatatlan utazó

A német reneszánsz egyik legkiemelkedőbb alakja, Albrecht Dürer (1471-1528) rengeteget utazott élete során. Nürnbergben született és ott is halt meg, csakhogy ez egyáltalán nem jeleni azt, hogy folyamatosan otthon ült. Járt Franciaországban, Svájcban, Németalföldön és Itáliában is. Utazásai közben is alkotott, de sokat tanult a külföldi mesterek munkáiból is. Ennek a nyughatatlan vándor léleknek állít emléket a londoni The National Gallery a művész születésének 550. évfordulóján.

Madonna és gyermekeForrás: Wikipédia

Már önmagában a cím is eléggé beszédes, mivel a március 6. és június 13. között tervezett kiállítás a Dürer's Journeys: Travels of a Renaissance Artist (Dürer utazásai: Egy reneszánsz művész útjai) nevet kapta. Húsz éve nem rendeztek ekkora kiállítást Dürer munkáiból a szigetországban, úgyhogy önmagában emiatt is nagy lehet az érdeklődés. Több helyről kapnak kölcsön képeket a tárlathoz, ezek közül az egyik legérdekesebb a Madonna és gyermeke című kép lesz, melyet a washingtoni National Gallery of Art bocsát rendelkezésükre – ezt a képet egyébként még soha nem állították ki Nagy-Britanniában.

A szentpétervári Ermitázs múzeum is rendez egy kiállítást, melyről oroszul értő olvasóink a múzeum honlapján bővebb információkat is megtudhatnak. Ez a tárlat még picit odébb van, ugyanis 2021. december 8-án kezdődik és 2022. március 28-ig tart.

A Belle Époque irodalmi nagymestere

150 éve született az a Marcel Proust (1871-1922), akinek a 20. század egyik legjelentősebb regényét köszönhetjük. A francia regényíró hétkötetes műve, Az eltűnt idő nyomában egy több mint 3000 oldalas, óriási vállalás. Proust 1909-ben kezdett el dolgozni önéletrajzi ihletésű művén, és halála előtt fejezte be, noha az utolsó három kötet már csak halála után jelent meg.

A kiállítás beharangozójaForrás: www.villadutempsretrouve.com

2021 tavaszára terveznek Cabourgban, a Marcel Proust Museumban egy olyan kiállítást, amely valójában már 2020-ban aktuális volt. Ha minden jól megy, akkor a Villa du Temps Retrouvé ad majd otthont a tárlatnak, melynek apropója tavaly az volt, hogy éppen 100 évvel ezelőtt nyerte el Proust a rangos, francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. A helyszínválasztás sem véletlen, mivel ez az elegáns villa volt korábban az író kedvenc elvonuló helye – és nem utolsósorban az egyik fontos inspiráció a nagy műhöz. Az eltűnt idő nyomában korát idézi majd meg a kiállítás, vagyis azt a 19. század végi Franciaországot, mely a művész ihletője is volt.

A szobrász és még sok más

Joseph Beuys (1921-1986) már egy 20. századi alkotó, de nem csupán ezért lóg ki az itt felsorolt művészek sorából. A német művész számtalan műfajt kipróbált, ezért bár elsősorban szobrászként tartják számon, fotósként, illusztrátorként, koreográfusként is kipróbálta magát, sőt, performanszokat is rendezett. Ennek a szerteágazó tevékenységnek oka többek között az lehetett, hogy a végsőkig próbálta tágítani a művészet fogalmát. Mit gondolnak például arról, hogy 1972-ben felsöpörte a berlini Karl-Marx teret, a szemetet pedig kiállította? Ez a "szemét" egyébként máig a hagyaték fontos része, melyet a kortárs művészetet bemutató Hamburger Bahnhof múzeumban őriznek.

Ő volt az, aki a 70-es években megalkotta a szociális szobor/szociális plasztika fogalmát, de társadalmi szobrászatként is olvashatunk az elgondolásáról. Ennek nagyon tömören az a lényege, hogy minden ember valamilyen szempontból művész, bárki képes műalkotást létrehozni.

Beuys művészete bélyegen is megjelentForrás: YANGCHAO/Shutterstock

Egész Németországban rendeznek programokat a művész születésének 100. évfordulóján, többek között Düsseldorfban, Kleve-ben, Bonnban, Dortmundban, Aachenben, Duisburgban és Leverkusenben. Összesen 12 város 20 különböző intézménye vesz részt a rendezvénysorozatban, mely a művész hitvallásához híven egyáltalán nem merül ki néhány tárlatban. Az aktuális programokról a beuys2021 honlapon olvashatnak, ugyanitt találják a Németországon kívüli programok listáját is. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek