Ez a családi ház a faágakhoz hasonlóan ágazik szét az erdőben

Ez a japán családi ház meglehetősen szokatlan módon teremt kapcsolatot a körülötte lévő erdővel. Ahelyett, hogy egy tisztás közepén állna, ahonnan 360 fokos kilátás nyílhatna az erdőre, az épület a fák között kanyarog, a legkülönbözőbb szögekből láttatva azokat.

screenshot/https://www.youtube.com/watch?v=24WG-8s7yFU

A család a közelben lévő síparadicsom nyüzsgésétől keresett menedéket az erdő csendjében, és egy olyan épület tervezésére kérte fel a Florian Busch Architects építészeit, amelyben közvetlen kapcsolatba kerülhet a természettel.

Az építészek a tisztás felfedezésének élményét próbálták rekonstruálni: a szokatlan megközelítés eredménye egy nyúlványokból álló, egymásból elágazó szerkezet lett, aminek minden egyes folyosója ablakot nyit az erdőre.

Az épület bejárása közben az erdő nézete folyamatosan változik, láthatjuk távoli háttérként és szinte tapintható közelségben. Minél közelebb vagyunk a folyosók végéhez, annál közvetlenebb kapcsolatba kerülünk a természettel, a belső fizikai tér viszont el is választ tőle.

A ház nem egy fix forma, hanem egy folyamatosan változó dialógus a természettel. Egy tér, ahol a család együtt lehet, de ahol el is szeparálódhatnak a családtagok, miközben a természettel kapcsolódnak, írják az építészek a projekt honlapján.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek