Hatvan magyar színész felolvasásában hallgathatunk ingyen hangoskönyveket

Hatvan színész felolvasásában több tucat kortárs magyar irodalmi mű vált hangoskönyv formájában ingyenesen elérhetővé. A Petőfi Irodalmi Múzeum kezdeményezése a pandémia következtében munka nélkül maradt előadóművészek megsegítését célozta – olvasható a szerkesztőségünkbe érkezett közleményben.

Forrás: TheoLeo / Pixabay

A múzeum még tavasszal keresett a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) Hangoskönyvek című projektjéhez irodalmi alkotások felolvasására gyakorlattal rendelkező előadóművészeket és színházi társulati tagokat. Aztán a több mint négyszáz pályázóból végül hatvanan vettek részt a munkában: a kortárs műveket olyan kiváló színészek előadásában hallgathatjuk, mint például Balsai Móni, Gryllus Dorka, Hirtling István, Kamarás Iván vagy Simon Kornél.

Ötvenhét ismert magyar szerzőtől átlagosan kétórányi prózát válogattak ki, melyek között szerepelnek kisregények és novellák is. A műveket a PIM a DIA munkatársaival közösen, szakértők bevonásával választotta ki, a szerzők élő vagy 1985 után elhunyt DIA-tagok, valamint Térey-ösztöndíjas alkotók. A hangoskönyvek között megtaláljuk többek között Bartis Attila, Bodor Ádám, Háy János, Rakovszky Zsuzsa és Térey János írásait is.

Az elmúlt hónapokban otthoni körülmények között rögzített, majd professzionális utómunkával, magas színvonalon elkészült irodalmi felolvasásokat a múzeum december 1-jétől folyamatosan a YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán teszi közzé, továbbá az online hangfelvételek elérhetők a DIA honlapjáról is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek