Online térben csendülnek fel a legszebb kórusdalok, és mi is a részesei lehetünk

Ha eddig még nem gondolkodtunk el azon, hogy bele kéne hallgatni a Magyar Kórusok Napjának előadásaiba, vagy éppen ellenkezőleg, állandó követői vagyunk a programnak, akkor az online ünnep, amit december 16-ra és 17-re szervez a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA), pont nekünk szól.

Forrás: Shutterstock.com / Anna Jurkovska

A műsorfolyamot a KÓTA Facebook-oldalán lehet majd élőben nyomon követni, valamint utólag megtekinthető lesz a szövetség YouTube-csatornáján is. Az idei felhívásra korábbi szerepléseik felvételeivel jelentkezhettek a kórusok négy kategóriában: Kodály Zoltán kórusművei vagy Kodály gyűjtötte népdalok, adventi/karácsonyi darabok, kortárs kóruszene és a kedvencek, azaz az együttesek legszívesebben énekelt darabjai - írták az MTI hírében.

A felhívásra 131 énekkar küldött videókat az ország minden megyéjéből és határainkon túlról, Erdélyből, a Felvidékről, Burgenlandból, valamint a Hágai Magyar Kórus is jelentkezett videóval, amely már rendszeres résztvevője a sorozatnak.

A műsorfolyamot beszélgetések színesítik majd, magyar és külföldi szakemberek részvételével. A riportokat Bognár László készíti, aki vendégeivel a kórusénekeseket és karnagyaikat leginkább foglalkoztató témákat érinti majd. Szó lesz arról, hogy a karantén és a korlátozások idején milyen módszereket próbáltak ki az együttesek a próbák és fellépések pótlására, valamint a legjobb külföldi gyakorlatokról is, emellett bemutatják a szervező, idén 50 éves KÓTA eddigi munkáját és jövőbeli terveit.

A Magyar Kórusok Napját 1991 óta ünnepli a KÓTA Kodály Zoltán születésnapjához igazodva. Eleinte a Zeneakadémián tartottak hangversenyt, majd 2017 óta a felhívást kibővítve a kórusok a saját szervezésű eseményeiket nevezhették be a sorozatba, valamint évente egy-egy nagyobb rendezvényt is tartottak valamelyik vidéki nagyvárosban.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek