Vasárnaptól ingyenesen látogatható a lézerszkennelt Seuso-kincs

A Seuso-kincs – Pannónia fénye 3D virtuális kiállítás egy olyan ingyenes, online tárlat, ahol a lézerszkennelt és nagy felbontással digitalizált műtárgyak mindeddig sohasem látott közelségből, 3D-ben tekinthetők meg. A kiállítást december 13-tól ingyenesen meglátogathatjuk, sőt még arra is lehetőségünk van, hogy élő tárlatvezetéssel tekintsük meg az alkotásokat. Ezekre az alkalmakra azonban előre kell regisztárlni - olvasható a Magyar Nemzeti Múzeum péntek esti sajtóközleményében.

Vadásztál. Seuso kincs. A felvétel 2017. július 17-én, hétfőn készült az Országházban.Forrás: Elekes Andor / Wikipedia.org / CC BY-SA 4.0

A 4iG Nyrt. és a múzeum együttműködve, a Mensor3D digitális technológiával készítette el a műkincsekről a nagyfelbontású szkenneléssel készített valósághű modelleket. Az online látogatáson úgy járhatjuk körbe ezeket a kincseket, mintha valóban jelen lennénk a múzeumban. Emellett bemutatófilmek és szöveges információk is segítik a műkincsek, illetve az azokon szereplő ábrázolások mitológiai hátterének megismerését.

Néhány leletet olyan aprólékosan és nagy felbontásban digitalizáltak, hogy a 3D technológiának köszönhetően az ünnepi lakomakészlet darabjai szinte kézbe vehetők - írták a közleményben. Ennek segítségével a késő római kori, IV-V. századból származó ezüst és réz tálak mintázatain és figuráin az ötvösmunka finom részletei is kirajzolódnak.

A tárlatot a Magyar Nemzeti Múzeum honlapján keresztül érhetjük el

A kiállítás tárgyi anyaga feltárja a kincs birodalmi és pannóniai összefüggéseit, közvetíti a kései Római Birodalom elitjének mentalitását, arisztokratikus életformáját, önmagáról alkotott képét és kereszténnyé válásának folyamatát. A leletegyüttes művészi értéke mellett annak római korban képviselt értékével is foglalkozik a kiállítás: segít meghatározni egykori tulajdonosának a társadalomban elfoglalt helyét, pozícionálja a késő római nemesfém tárgyakat tartalmazó leletek sorában a Seuso-kincset, és hangsúlyozza annak jelentőségét is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek