Sosem fordult még elő ilyesmi a világ első szabadtéri múzeumának történetében

Az 1891-es megnyitása óta először bezárja kapuit a stockholmi Skansen e hét pénteken. Ez azt is jelenti, hogy a karácsonyi programokat törölték. Stefan Löfven svéd miniszterelnök múlt hét elején tartott sajtótájékoztatóján elhangzott kijelentése, miszerint mindent törölni kell, egyértelmű üzenet volt. Emiatt a Skansen már nem látott más lehetőséget, mint a teljes bezárást. Célja a megfelelő felelősségvállalás, amivel minden embert arra ösztönöz, hogy egyénileg is vállaljon a felelősséget, és nyolcnál többen ne gyülekezzenek.

A bejárat, ami 129 év után péntektől határozatlan ideig nem nyílik kiForrás: Holger.Ellgaard/Wikipedia

A Skansenben korabeli épületeket láthatnak, amelyek történelmi hűséggel mutatják be a svédek életét a középkortól napjainkig. Az ország jellegzetes állatai, rénszarvasok és medvék is láthatók a park kis állatkertjében. A Skansen a szabadtéri területeinek köszönhetően a koronavírus-járvány kitörésének kezdete óta eddig lehetőséget kapott arra, hogy nyitva maradjon a hatályban lévő korlátozásoknak megfelelően, és a biztonsági előírásokat betartva. A nyitvatartás a Skansen Alapítványnak kulcsfontosságú volt a túlélés szempontjából ebben a nehéz évben.

Nehéz ez, de helyesen kell dönteni. Rendkívül súlyos pénzügyi helyzetben vagyunk, a túlélésért küzdünk – mondta John Brattmyhr, a Skansen vezérigazgatója.

"Korábban felmértük, hogy nyitva tudunk maradni, mivel szabadtéri múzeum vagyunk, miközben korlátoztuk a látogatók számát, és a vállalkozásunkat úgy alakítottuk át, hogy biztonságossá tegyük a vendégeinknek. De most azt látjuk, hogy a vírus tovább terjed, és már a svéd kormány üzenete is egyértelmű, úgy gondoljuk tehát, hogy hozzá kell járuljunk a fertőzések terjedésének csökkenéséhez, és a mindenki számára biztonságos társadalomhoz" – tette hozzá.

A svéd hagyományoknak megfelelően épített régi épületek előtérben náha szabadon élő ludak tanyáznakForrás: Me/Wikipedia

A Skansen fenntartásának csupán negyedét finanszírozza az állam, ami azt jelenti, hogy az általában 200 millió svéd koronának megfelelő bevételt saját erőből kell biztosítania a szabadtéri múzeumnak, ahol a belépési díjak messze a legnagyobb bevételi forrást jelentik. A világjárvány idején a Skansen átmeneti támogatási csomagokat kapott, de ez hosszú távon nem oldja meg a gazdasági helyzet komolyságát. "Túl kell élnünk itt és most, ugyanakkor innovatívabbaknak kell lennünk, mint valaha, hogy fejlesszük a vendégeknek szóló ajánlatainkat, és új bevételi forrásokat teremtsünk – mondta a vezérigazgató. A Skansen november 27-én péntektől zárva tart – írja a Via TT.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek