Újabb megrázó leletek kerültek elő Pompejiből

A régészek két férfi kivételesen jó állapotban megőrződött maradványait fedezték fel, akik a város többi lakójához hasonlóan az i. sz. 79-ben történt vulkánkitörésben vesztették életüket - adja hírül a reuters.com.

Forrás: AFP/Pompeii Archeological Park/Luigi Spina

Az egyikük valószínűleg magas státuszú, 30 és 40 év közötti férfi volt, akin még mindig felismerhetők az általa viselt gyapjúköpeny maradványai. A másikuk valószínűleg 18 és 23 év között lehetett, tunikát viselt, és gerincén sérülések nyomai találhatók, ami azt jelzi, hogy rabszolga lehetett, aki nehéz munkát végzett.

A maradványokat az ókori Pompeji központjától 700 méterre északnyugatra, Civita Giulianában találták meg egy föld alatti kamrában, egy nagy villa területén zajló ásatás során. A férfiak fogai és csontjai megőrződtek, a lágy szerveik helyét gipsszel töltötték fel, hogy így megőrizzék a testük alakját.

"Ez a két áldozat talán menedéket keresett, amikor reggel 9 körül elsodorta őket a vulkanikus törmelékár" - mondta Massimo Osanna, a régészeti helyszín igazgatója. "Halálukat hősokk okozta, amit összeszorított kezük és lábuk is bizonyít."

Forrás: AFP/Pompeii Archeological Park/Luigi Spina

A Nápolytól 23 km-re délkeletre fekvő Pompeji mintegy 13 000 embernek adott otthont, amikor maga alát temette és konzerválta a Vezúvból alázúduló kavics és por. A maradványokat csak a 16. században fedezték fel, és 1750 körül kezdték meg a szervezett ásatásokat. Az utóbbi időben egyre több figyelem irányul a romok pusztulásának megállítására.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek