Impresszionista és romantikus festők inspirálták a Waterloo-híd díszkivilágítását

Az Illuminated River - Kivilágított folyók elnevezésű kezdeményezés keretében 14 londoni hidat világítanak ki, a második részben Leo Villareal tervei alapján kap fényköntöst a Waterloo-híd is. Mint a művész elmondta, Claude Monet és J.M.W. Turner a múzsái, London folyójának és hídjainak legendás festői - derül ki a londonist.com híréből.

A Waterloo-hídForrás: Tom Arthur/commons.wikimedia.org

A tervek szerint egy színes, váltakozó fényvonal fog világítani a hídon, mely lágy fényfürdőben ringatja majd az építményt, a híd alatt hullámzó vízzel együtt pedig egy élő festmény képét mutatja.

A hidat Sir Giles Gilbert Scott tervezte és főként nők építették, nagyrészt a második világháború idején. Scott mindig is szerette volna, ha művét műalkotásokkal díszítik, 1947-ben Barbara Hepworth, Henry Moore, Jacob Epstein, Frank Dobson és Eric Kennington is nyújtott be tervet, de ezek egyike sem valósult meg. Végül a Waterloo-híd mégiscsak afféle galériává válik, igaz, nem egészen úgy, ahogy azt eredetileg tervezték.

Négy hídnak, a London, a Cannon Street, a Southwark és a Millenium Bridge-nek már volt része hasonló fényfürdőben, a Waterloo Bridge jövő év tavaszán kerül sorra, majd a Blackfriars-, a Golden Jubilee-, a Westminster- és a Lambeth-híd következik.

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek