Kétszer is üzentek a múltból a toronygombból most előkerült időkapszulában

A magyar kormány támogatásával több központi épület megújul a romániai Székelyudvarhelyen. A belvárosi református templom teljeskörű, külső és belső felújítási munkálatai idén június 25-én kezdődtek. Elsőként az 1781-ben épült templom tornyának felújítási munkálataival kezdték, amely a végéhez közeledik. Nem csupán a felújítás miatt, hanem történelmi szempontból is kiemelkedő pillanatnak számít a toronygomb leemelése. Az 1781-ben épült templom, valamint az 1862-es felújítás óta érintetlen gömb ugyanis értékes időkapszulát rejtett.

Pénzérméket is rejt az időkapszulaForrás: udvarhely.ro

Kiderült, hogy mind 1781-ben, mind pedig 1862-ben is üzentek a jövőnek. A feltételezhetően 1781-ből származó összetömbösödött iratcsomó pontos tartalmát egy több hetes restaurátori munkát követően fogjuk majd pontosan megismerni. A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum munkatársai az egyházi dokumentumok restaurálására specializálódott csíkcsobotfalvi műhelyt bízták meg a munkával. A régészek az 1633-as építésről, valamint a korabeli várostörténetről remélnek fontos, hiánypótló részleteket – mondta Szász Hunor történész.

A székelyudvarhelyi belvárosi református templom toronygombjának leemelése történelmi pillanattá váltForrás: udvarhely.ro

Az 1862-ben elhelyezett gombirat több pénzérmét rejtett, amelyek közül a legrégebbi egy 1849-ben vert érme. Az írott, nagyon jó állapotban megmaradt, kaligrafikus dokumentum egy kollégiumi diák-és tanárnévsort, valamint egy hosszabb narratív szöveget rejt. Ez utóbbi az egyházközség történetét, a kollégium-épület, valamint a templom építésével kapcsolatos részletes beszámolót tartalmazza. Ugyanakkor. A dokumentumokat piros-fehér-zöld szalaggal kötötték át, amelynek darabjai szintén megmaradtak. A mostani felújítás alkalmával újabb időkapszula kerül a toronygombba, amelybe a most talált régészeti kincsek közül többet vissza fognak helyezni – írja az udvarhely.ro. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek