Málta visszaköveteli a György hercegnek ajándékozott cápafogat

Tegnap hírt adtunk arról, hogy a brit természettudós, Sir David Attenborough új dokumentumfilmjének privát vetítését Vilmos herceg és családjának otthonában tartották, ahol az idős tudós egy kihalt cápafaj egyedének fogát ajándékozta a hétéves György hercegnek. Sir Attenborough elárulta, hogy a különleges leletre még az 1960-as évek végén egy máltai családi nyaralás során talált rá. A mai hírek már arról szólnak, hogy Málta visszaköveteli a hercegnek ajándékozott fogat – írja az Independent.

György a kezében forgatva szemléli a különleges leletet, míg öccse, Lajos távolabbról figyeli a hatalmas fogatForrás: AFP

A több mint hárommillió évvel ezelőtt élt, akár 15 méter hosszúra is megnövő Carcharocles megalodon kövületét a veterán természettudós fedezte fel a szigeten az 1960-as évek végén egy családi nyaralás alkalmával. A kis György herceg a Kensington-palota kertjében készült fotókon láthatóan érdeklődve nézegette a különleges ajándékot.

Jose Herrera máltai kulturális miniszter azonban kijelentette, hogy igényt tart a leletre a nemzeti örökség gyűjteményébe, mert "vannak olyan tárgyak, amelyek fontosak a máltai természeti örökség szempontjából, és amelyek külföldre kerültek, így megérdemlik, hogy visszaszerezzük őket." Mint hozzátette, „joggal fordítunk nagy figyelmet a történelmi és művészeti leletekre, természeti örökségünkre azonban nem mindig. Elhatároztam, hogy változtatni fogok ezen a hozzáálláson."

A kulturális örökségről szóló törvény 2002-es hatálybalépése óta Máltán betiltották a "geológiai jelentőségű tárgyak" eltávolítását vagy feltárását. Roberta Metsola máltai EP-képviselő azonban bírálta Herrera úr észrevételeit. 

A legutóbbi hírek szerint viszont Málta kulturális minisztere meggondolta magát és úgy nyilatkozott, hogy a herceg megtarthatja a különleges ajándékot, amiről a világsajtó, többek között a The Telegraph is beszámolt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek