Kortárs videóművész eleveníti meg a kartauzi legendát Caprin

Augusztus 28-án, pénteken, 19.30-kor kezdődik Michelangelo Bastiani helyspecifikus videoinstallációja a Caprin található, San Giacomo kartauzi kolostorban - adja hírül az ilmattino.it.

A kolostor kápolnájaForrás: Berthold Werner/commons.wikimedia.org

A Gyógyító vizek (Acque salvifiche) című alkotást a templom egyetlen, 14. századi freskómaradványa ihlette, melyen különböző jelenetek láthatók a karthauzi rend alapítójának, Szent Brúnónak az életéből. A legenda szerint a szent sírjából vízhez hasonló, csodatévő folyadék áradt. Az Il Mattino oldalán ízelítőt kaphatnak az installációból, itt pedig Bastiani egy korábbi, vízzel kapcsolatos alkotása látható.

Bastiani alkotása a templom bejáratától az oltárig tartó, 25 méteres vízfolyást ábrázol, megidézve a kápolnába festett, csodatévő szökőkutat. A kápolna belsejében videohologramban végződik a kép. A vetítéshez Carola Pisaturo készített aláfestő hangszőnyeget, amely illeszkedik a látvány hangulatához. 

Az esemény beharangozója szerint a különböző művészi nyelvek izgalmasan keverednek ezen az alkalmon: a digitális forma párbeszédbe lép a barokk freskókkal, mindez pedig egy tizennegyedik századi emlékmű terében történik. Az összművészeti eseményt Sara Lupoli táncelőadása egészíti ki.

A víz, a toszkán művész választott témája alapvető szimbólum a karthauzi rend történetében, emellett a kolostor életében is fontos erőforrás. A kolostorhoz egy hatalmas tengeri barlang kapcsolódik, a Grotta Oscura, vagyis Sötét Barlang, amely 1808-ban, egy földcsuszamlás következtében tűnt el, de akik még láthatták, úgy írták le, mint Capri barlangjai közül a legkülönlegesebb.

A kolostor kis udvara az 1400-as években épült, folyosóinak oszlopai azonban régebbiek, óratornya pedig később készült. A nagy kolostorudvar már az 1500-as évekből származik, folyosóinak falai mögött találhatók a karthauzi barátok cellái, valamint a közös használatra szánt helyiségek. A nagy kolostor (Chiostro Grande) kései reneszánsz stílusú, míg a kis kolostorban (Chiostro Piccolo) római kori márványoszlopok is láthatók.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek