Szigorúbb műemlékvédelmi törvényeket fontolgat az új-dél-walesi kormány

  Szigorúbb műemlékvédelmi törvények elfogadását fontolgatja az új-dél-walesi kormány, miután két, James Cook brit kapitánynak, felfedezőnek állított szobrot is lefújtak festékkel az állam fővárosában, Sydneyben - adja hírül az MTI.

  James Cook szobrát a Sydneyben található Hyde Parkban nem először rongálták meg. 2017-ben is a támadások középpontjába került, amikor szintén heves viták zajlottak a gyarmati korszak szobrairól és az őslakosok történelmének elismeréséről.Forrás: AFP/William West

  Szombat éjszaka a sydneyi Hyde Parkban fújták le festékszóróval egy Cook-szobor fejét, a hatóságok két nő ellen emeltek vádat emiatt. Másnap reggel még egy, ugyancsak festékkel lefújt Cook-szobrot találtak a kelet-sydneyi Randwickben. A rendőrség szerint két különálló esetről van szó.

  Gladys Berejiklian új-dél-walesi miniszterelnök közölte hétfőn, hogy elrettentésképpen fontolóra veszi a műemlékek védelmét szolgáló törvények szigorítását. "Bárcsak nem jutna idáig a helyzet. Hangsúlyozni szeretném, hogy csak a lakosság nagyon kis hányada foglalkozik ilyesmivel, a túlnyomó többségünk nem nézi ezt jó szemmel, azt gondoljuk, hogy ez tiszteletlen és ausztrálellenes dolog" - mondta újságíróknak.

  Rasszizmusellenes tüntetők az utóbbi hetekben világszerte követelik, hogy vizsgálják felül néhány egykori európai gyarmatbirodalom-építő örökségét, több esetben szobrok ledöntését is szorgalmazzák. Angliában Cecil Rhodes, az egykori dél-afrikai brit gyarmat miniszterelnökének, az Egyesült Államokban Kolumbusz Kristófnak, Belgiumban pedig II. Lipót királynak a szobrát érték támadások.

  A megmozdulásokat George Floyd afroamerikai férfi halála váltotta ki, aki egy brutális rendőri fellépés következtében vesztette életét május végén az egyesült államokbeli Minneapolisban. A kifogásolt emlékművek a tüntetők szerint kulturális vagy faji elnyomást jelképeznek.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!