Ilyen profán helyszínen ritkán játszanak operát

Richard Wagner A Rajna kincse című operájának többnyire elegáns színházak és operaházak adnak otthont, a koronavírus azonban átírja a kulturális beidegződéseinket. A Berlinben érvényben lévő korlátozások miatt nem lehet nagyobb összejöveteleket tartani zárt térben, így moziban, színházban és éjszakai klubban sem. A Theater am Schiffbauerdamm ezt a problémát úgy oldotta meg, hogy jó néhány széket eltávolított a nézőtérről, mely ily módon megrázó látványt nyújt. Amíg azonban tart a jó idő, akadhatnak más megoldások is a kultúra szolgálatában.

Forrás: Newzee/youtube.com

A német főváros első számú operaháza, a Deutsche Oper például az épület kültéri parkolójában állított fel színpadot, és ide invitálta a közönséget. "Ez egy szükségmegoldás volt, de a vészhelyzet találékonnyá teszi az embert. Végül kiderült, hogy tökéletesen működik" - mondta Dietmar Schwarz, a Deutsche Oper Berlin igazgatója.

Persze, ehhez azért kompromisszumokra is szükség volt, a két és fél órás darabot 90 percre rövidítették, és ebben a verzióban csak 22 zenész szerepelt, egymástól megfelelő távolságra. Mint Neil Barry Moss, dél-afrikai származású rendező elmondta, nem kis művészi kihívás volt mindezt megoldani.

"Megkaptuk ezt a csodálatos helyet. Ezzel a csodálatos történelemmel. Ez lehetőséget adott arra, hogy egy olyan, kicsit furcsa változot készítsük, amilyet még senki"- mondta Moss.

Ugyanakkor nem ez az első alkalom, hogy az opera parkolójában mutatnak be egy előadást 2014-ben már volt ilyesmi. Mint az igazgató elmondta, az akusztika meglepően jó itt.

A járvány kezdete óta ez volt az egyetlen operaelőadás Németországban, a nyár folyamán több előadásra is sor kerülhet, és más színházakban is. Mint Moss elmondta, úgy véli, a kultúrában való részvétel alapvető emberi jog. A parkolóban tartott öt előadásra összesen 800 jegy volt, melyek 12 perc alatt elfogytak - derül ki az euronews.com cikkéből.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek