Durván megritkított nézőtérrel tér vissza Németország legpatinásabb színpada

 A Berliner Ensemble otthonául szolgáló Theater am Schiffbauerdamm nagyszínpadát ábrázolja az a kép, amire a napokban akadtunk rá. A kiábrándító fotót a társulat Facebook-oldalán láthatjuk, amint a nézőtér szinte összes sora hiányos. A szükséges társadalmi távolságtartás miatt a székeket kiemelték a sorokból, így most lyukak tátonganak a kettes és egyszemélyes székek között.

Forrás: Facebook / Berliner Ensemble

A kép azzal az aláírással jelent meg, hogy "ez az új valóság". Ha a színház minden előírásnak meg akar felelni, akkor a színészeknek is távolságot kell tartaniuk egymástól, így egyes darabokat nem tudnak előadni, mivel nem lehetséges a kivitelezésük.

A Berliner Ensemble társulatát Bertolt Brecht és felesége, Helene Weigl alapította és már 1954 óta játszik a Theater am Schiffbauerdamm neobarokk épületében. A mostani szükséges változtatásokat a kommentelők és a színház állandó látogatói elég jól fogadták.

A legtobb hozzászóló szerint örvendetes, hogy ennyi önfeláldozással is azon dolgozik a színház, hogy újraindítsa a kultúrát az országban. A külföldi hozzászólók szintén példaértékűnek tartják a lépést. Mások pedig - a színház intendánsához hasonlóan - optimistán és humorral azt jegyezték meg, hogy így legalább nagyobb lesz a lábtér a színházteremben.

Itthon fekete maszkban menjünk színházba!

Miután körvonalazódni látszik a fővárosi színházi élet újraindítása is, a Magyar Teátrumi Társaság készített egy ajánlást a színházak és a nézők számára egyaránt, amelyről elsőként az ATV Híradójában beszélt Szabó László, az intézmény titkára. Ebben az ajánlásukban áll például az, hogy a kötelező maszkviselésnél a nézők válasszanak fekete színű maszkot, mert a világos maszk a világítás miatt zavarhatja a színészeket.

A Társaság bízik abban is, hogy szeptember 11-én megtarthatják az országos színházi évadnyitót, ajánlásaikat ezért eljuttatják a színházaknak és a kulturális kormányzatnak is. A Berliner Ensemble székritkításos megoldásáról itthon még nem esett szó, Szabó László azonban azt is elmondta, hogy "a színházak művészeti titkárai már egyeztetnek egymással az októberi, novemberi előadások kapcsán, amiből arra következtetnek, hogy legkésőbb szeptember közepén elkezdhetnek játszani a színházak normális körülmények között".

Forrás: Facebook.com/blnensemble/; Szoljon.hu

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek