A tradicionális mecsetek szépségét örökíti meg fotóin az iráni művész

Az Iránban tevékenykedő fotóművész Fatemeh Hosein Aghaei az ország középső részén lévő Iszfahán tartomány tradicionális mecsetjeinek igéző szépségéről készít fotókat.

Mecset Dubajban, Egyesült Arab Emírségek (Illusztráció)Olgaozik/pixabay

A művész nagy tisztelettel viseltetik az iráni építészet iránt.

A legfontosabb dolog a számomra, hogy megmutassam a tradicionális iráni építészet szépségét a világnak" 

– mondta a My Modern Metnek.

Elmondása szerint ez egy nagyon bonyolult feladat, mert még a legjobb körülmények között sem lehetséges ezeknek a gazdagon díszített építészeti csodáknak az összes szépségét belefoglalni egyetlen keretbe.

Az alcsony látószögből, többnyire a kupoláról, a boltívekről, a belső tér részleteiről készült felvételeket a művész gyakran megvágja, hogy a kép egész felületét beboríthassa az aprólékos ornamentika.

A fotózás többnyire a homlokzatról vagy a belső terekről készült felvétellel kezdődik. A következő fotóban a művész arra a részletre fókuszál, ami a leginkább megragadta a figyelmét. A legtöbb esetben ez nem elég – magyarázza –, ezért megpróbálja úgy fordítani a kamerát, hogy több építészeti elem is benne legyen a képben, például a mennyezet egy részlete és az oltár.

Több fotó elkészítése után a művész választ a felvételek közül: Ránézek a fotóra, és ha úgy látom, hogy a szépség felét sikerült megragadnia, úgy érzem, elvégeztem a munkám".

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek