Magyarok is részt vesznek a bécsi okoskiállítások létrehozásában

Ausztriában a járvány idején virtuális tárlatokkal és különféle applikációkkal igyekeznek népszerűsíteni és elérhetővé tenni a múzeumlátogatás élményét. Az egyik ilyen applikáció a Cantat Heritage, melynek fejlesztésében Báló Zoltán muzeológus is részt vesz.

Virtuálisan járhatók be a magyar témájú tárlatok - illusztrációForrás: Shutterstock / Készítette: GaudiLab

A cég legújabb programja a Zoom-a-pic, mely festményeket vagy egész helyiségeket mutat be háromszázhatvan fokos körképben. Így bejárhatjuk például a számítógépünkön vagy a telefonunkon az Osztrák Örökségvédelmi Hivatal termeit, köztük Ferenc magyar király egykori szobáját. A képekhez hang, audioguide is tartozik - írja az ORF.

A Salzburghoz közeli Hohenwerfen várában hologram segítségével elevenítenek fel egy boszorkánypert, amelyet színészek játszottak el. Ebben és a kiállítás többi részében is közreműködtek magyar szakemberek, például egy pécsi szabóság készített kosztümöket.

A 19. századi divattal foglalkozó tárlat létrehozásában a magyar Iparművészeti Múzeum és a Kiscelli Múzeum is segítségükre volt. A Cantat cég nagyra becsüli az osztrák-magyar kapcsolatokat és további érdekes, közös projekteket tervez a jövőre tekintve - tudtuk meg a Magyar Hírlap korábbi híréből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek