Koncertekkel és kiállításokkal ünneplik a magyar kultúra napját

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeli az ország január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Szentendrén közös Himnusz-éneklést rendeznek és több településen ezen a napon adják át a kulturális díjakat is. Cegléden a Sárik Péter Trió ad koncertet. Vácon a Madách Imre Művelődési Központ színháztermében gálaműsort rendeznek, amelynek részeként átadják a városi művelődési díjakat.

IllusztrációForrás: Pixabay.com

A budapesti Kolibri Színházban Cseh Tamásra emlékeznek születésének 77. évfordulóján, a Magyar Állami Operaház pedig a Zeneakadémiával közösen Kortárs Opera Showcase címmel három új magyar operából mutat be részleteket az Erkel Színház Bernáth Büféjében.

Három előadással mutatkozik be a Zentai Magyar Kamaraszínház Budapesten: a Bethlen Téri Színházban szerdától péntekig tartó Vendégváró Fesztiválon Kosztolányi Dezső, Carlo Goldoni és Mark Twain műve alapján készült produkció is láthatók lesznek.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében gálaműsorokkal, író-olvasó találkozóval, kiállításokkal és díjátadóval ünnepelnek. Csongrád megyében is kiállításokkal, irodalmi rendezvényekkel, koncertekkel, színházi előadásokkal, elismerések átadásával köszöntik a magyar kultúra napját. És ma tartják a 45 éve alapított Csongrádi Művésztelep jubileumi tárlatának megnyitóját is. A Térben síkban című kiállítás a Csongrád Galériában látható.

Budapesten kívül is szinte minden nagyvárosban lesznek este koncertekForrás: Pixabay.com

Miskolcon a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban kiállítás, előadás, kötetbemutató beszélgetés, irodalmi műsor és mesés társasjáték színesíti a programot. Veszprémben kiállításokkal, koncerttel és szabadtéri színházi produkciókkal készülnek az eseményre.

Nagyváradon szerda este a Szigligeti Színházban, Debrecenben a Csokonai Színházban rendeznek kultúra napi gálaestet és díjátadó ünnepséget. Marosvásárhelyen Erkel Ferenc Bánk bán című operájának előadásával ünneplik szerdán a magyar kultúra napját. A Kultúrpalota nagytermében színpadra lép Molnár Levente, Pánczél Éva és Röser Orsolya Hajnalka, Szüts Apor vezényletével. Szatmárnémetiben irodalmi, színházi és képzőművészeti programok is lesznek a magyar kultúra napja alkalmából.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek