Jégvarázs-rajongók özönlenek az osztrák faluba, Hallstattba

Az osztrák falu, Hallstatt csak 778 lakossal bír, de a naponta megforduló látogatók száma eléri a 10 ezret. Az egy főre eső turisták száma hatszor annyi, mint Velencében, pedig mi, európaiak, szinte nem is hallottunk még erről a településről.

A Salzburgtól egy órányira lévő falucska a Dachstein-hegység tövében fekszik, egy tó partján, és a fotók alapján valóban mesés látványt nyújt. Nade a turisták ilyen mértékű özönlése mégiscsak túlzásnak tűnik, még akkor is, ha tekintetbe vesszük, hogy UNESCO világörökségről van szó. Mégis minek köszönhető ez a nagy érdeklődés?  

HallstattNick Csakany/wikipedia

Az egész azzal kezdődött, hogy a falu megjelent egy dél-koreai TV-műsorban, majd 2011-ben Guangdongban, egy délkelet-kínai provinciában, megépítették a tökéletes mását, írja a The Guardian.

Az igazi fordulatot azonban 2013 jelentette, amikor játszani kezdték a mozikban a Disney kasszasikert aratott animációs filmjét, a Jégvarázst. Pontosabban, amikor elterjedt a híre, hogy a mese Arendelle nevű faluját Hallstatt inspirálta.

2010-ben még csak 100 turista fordult meg itt naponta, de a Jégvarázs óta kínai, hongkongi, japán és dél-koreai turisták ezrei árasztják el a várost, hogy megnézzék a gyerekfilm állítólagos díszletét, és készítsenek egy szelfit. A turizmusnak köszönhetően a falu anyagilag függetlenné vált, és a régen szezonális üzletek immár egész évben nyitva tartanak. Ugyanakkor problémát okoz a szemét, az árak az egekig szöktek és a helyiek úgy érzik magukat, mintha egy témaparkban laknának. A polgármester próbálja az évi 20 ezer turistabusz számát legalább egy harmadával csökkenteni, de ez nem olyan egyszerű, ugyanis van egy határ, ameddig jogilag korlátozni lehet a turisták mennyiségét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek