Új részletek derültek ki a londoni Alice csodaországban kiállításról

Újabb részletek derültek ki a jövő év júniusában nyíló londoni Alice csodaországban kiállításról. Már augusztusban írtunk arról, hogy a londoni Victoria and Albert Museum egy monumentális kiállítással készül, de akkor még keveset lehetett tudni a részletekről.

A the Royal Ballet Alice csodaországban előadása 2011-benJohan Persson/Victoria and Albert Museum

A The Londonist most izgalmas információkat hozott nyilvánosságra: egy teátrális, interaktív kiállításra számíthatunk, ahol multimediális eszközökkel, digitális vetítésekkel és hanghatásokkal hozzák létre a több érzékszervre is ható úgynevezett "immerzív élményt". A díszlet a színházi látványtervező Tom Piper elképzelései szerint készül.

Vigyori Macsek, Joseph McHugh által tervezett pszichedelikus poszter 1967-ből, az East Totem West kiadásábanVictoria and Albert Museum

A kiállítás elején a múzeum földalatti kiállítóterén, a Sainsbury Galleryn keresztül ereszkedhetünk le a nyúlüregen, a végén pedig egy digitális tükrön fogunk áthaladni.

Közötte öt szekcióra lesz bontva a kiállítása, ahol megismerkedhetünk a Lewis Carrollt inspiráló emberekkel, politikával és helyekkel, a történet filmadaptációival, kezdve a legkorábbi 1903-as némafilmmel. Tovább haladva a mese képzőművészeti feldolgozásait tekinthetjük meg, olyan művészek alkotásain keresztül, mint Salvador Dalí, Yayoi Kusama, Max Ernst és Peter Blake és a The Beatles zenéjébe is belehallgathatunk.

Dorothea Tanning, Kis éji zene, 1943. © ADAGP, Paris and DACS, London 2019Photography © Tate, 2017/Tanning, Dorothea/Victoria and Albert Museum

Szó lesz a könyvek színpadi feldolgozásáról a színházban, a táncművészetben és a zenében, valamint modern kori újjáéledéséről a művészet, a tudomány és a populáris kultúra területén.

A multimediális eszközök mellett mintegy 300 a könyvvel és annak eredetével kapcsolatos tárgy is bemutatásra kerül, köztük Lewis Carroll eredeti kéziratai, John Tenniel, Ralph Steadman és Disney illusztrációi, színpadi jelmezek Iris van Herpen-től, valamint fényképek.

A kiállítás 2020. június 27-től 2021. január 10-ig lesz látható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek