Gyarmati palotában kapott helyet a togói kortárs művészeti múzeum

A nyugat afrikai parti állam, Togo felavatta első kortárs művészeti múzeumát egy helyreállított gyarmati palotában, a Palais de Loméban.

Forrás: Dessokline

A Palais de Lomé Togo fővárosában van és jelenleg az egyetlen államilag finanszírozott kortárs művészeti intézmény az afrikai kontinensen, írja az Artsy. 

A palota francia és német gyarmati uralkodók és togói elnökök rezidenciája volt, de 1990-óta üresen állt. A togói kormány 2014-ben, a turizmus fellendítése céljából indított intézkedések keretében építészeket bízott meg, hogy állítsák helyre az épületet. A tegnap óta látogatható palotát egy botanikus kert veszi körül, ahol több mint 40 madárfaj él.

Az intézmény honlapja szerint minden évre terveznek egy nagyobb szabású kiállítás a kultúra, a tudomány, a technológia, a gazdaság vagy a formatervezés témakörében, Togóval és a szomszédos országokkal kapcsolatban. A Design Galériában kisebb időszakos kiállítások lesznek.

Egy lomé-i születésű újságíró szerint a helyiek azt remélik, hogy a múzeum segíteni fog abban, hogy a város a művészet szerelmeseinek úticéljává lépjen elő, írja a True Africán megjelent cikkében. 

A múzeum togói designer Kossy Augessy kiállításával nyitJoel Vogt/Palais de Lomé

A ma nyíló öt kiállítás között szerepel a Királyok Togója című, ami az ország múltját és a tengerparti országok és a kontinens történelmében betöltött központi szerepét mutatja be, egy interaktív és immerzív kiállítás keretében, ahol a hologram, és a 3D videó és animáció eszközeit is felhasználják.

Egy másik tárlatot a 2012-ben elhunyt togói designer Kossi Aguessy életművének szenteltek. A művész munkái számos nemzetközi múzeum gyűjteményében megtalálhatók, köztük a New York-i MoMÁ-ban, írja a múzeum, honlapján. Ez lesz a kontinens első kiállítása, amely a munkásságára összpontosít.

Egy további kiállítás a fővárosra fókuszál, egy másik a palota történetére, az ötödik pedig három, a szomszédos országokból származó képzőművész munkáiból válogat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek