A japánok is odavannak a rejtőzködő graffitis alkotásaiért

Banksynek tulajdonított graffitit állítottak ki Tokióban a héten, közel ahhoz a helyhez, ahol tavaly év végén feltűnt a műalkotás. Az ottani lakosok kérték, hogy az esernyőt tartó patkány rajza újra látható legyen – írja az MTI. A papírlap nagyságú graffitit – mely a világhírű brit alkotó egyik művének másolata –, tavaly decemberben találták a Hinode kikötő közelében, egy fémajtóra fújva.

A helyiek értesítették a szakembereket, akik a bejelentés nyomán elszállították az ajtót, amit először egy raktárban helyeztek el, hogy megóvják az esetleges rongálástól. A rajzot áprilisban a város önkormányzatának épületébe szállították, hogy itt kiállítsák. Az alkotásra mintegy 35 ezer ember volt kíváncsi.

Szatírikus mondanivalójáról és jellegzetes stílusáról ismertek Banksy alkotásaiForrás: Scott Lynch/Wikipedia

Mint Szugijama Koidzsi, a kormány munkatársa elmondta: úgy vélik, hogy a graffiti Banksy egyik műve, de még nem találtak japán szakértőt, aki az alkotás hitelességét meg tudná állapítani, és azóta sem sikerült a rejtőzködő művésszel felvenni a kapcsolatot, hogy megtudják, valóban ő készítette-e a képet. 

– Nem tűrjük a graffitit a középületeken, de azt gondoltuk, ez a rajz felvidítja a kikötőt – mondta az egyik tisztviselő. A képet, melyet nem terveznek tovább szállítani, jelenleg az utasok várakozására szolgáló területen lehet megnézni délelőtt tíz és este öt óra között.

Robin Gunningham, álnevén Banksy brit graffitiművész, politikai aktivista és festő. Szatirikus utcai művészete és felforgató epigrammái a fekete humort keverik a graffitivel, jellegzetes stencilezett technikával. Politikai és társadalmi mondanivalójú művészi kommentárjai a világ különböző városainak utcáit, falait, hídjait díszítik. 

Banksy arról ismert, hogy lenézi a kormányt azért, amiért a graffitizést vandalizmusnak címkézik, csak azért, mert az nem hoz számukra profitot. Ezért műveit közterületeken, többnyire falakon teszi nyilvánossá, de installációkat is szokott készíteni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek