Teknősembrió és édesvízi egysejtűek nyertek a mikrofotó-pályázaton

A 45-ik alkalommal megrendezett Nikon Small World pályázatra beérkezett mikroszkóppal készült fotókon művészet és tudomány működik együtt, hogy a természet legapróbb részleteit táruljanak elénk.

Első helyezett: Tereza Zgoda és Teresa Kugler, Fluoreszkáló teknős embrióNikon Small World

Az első díjat egy fluoreszkáló teknősembrió képe nyerte. A lenyűgözően részletes fotót a mikroszkóptechnikus Teresa Zgoda és a nemrég diplomázott Teresa Kugler készítette egy tengerbiológiai laboratórium embriológiai kurzusán, írja a Nikon Small World a honlapján.

A fluoreszcencia és sztereomikroszkóp használatával készült képet több száz részletből illesztették össze, megalkotását nehezítette az embrió mérete, ami miatt csak nagyon apró részleteket tudtak rögzíteni egyszerre. Mindkét alkotó szenvedélyes mikrofotográfusok, Zgoda jelenleg Bostonban él, Kugler pedig New Yorkban.

Második helyezett: Igor Siwanowicz, Édesvizi egysejtűekNikon Small World

A második díjat a Virginia államban élő Igor Siwanowicz nyerte, három édesvízi egysejtűről készített képével. Különleges technikájának köszönhetően jól kivehetőek az egysejtűek csillói, azok a kiemelkedő nyúlványok, amelyeket a táplálkozáshoz és a mozgáshoz használ az állat.

Harmadik helyezett: Daniel Smith Paredes, Aligátor embrióNikon Small World

A harmadik helyezett Daniel Smith Paredes fotója egy fejlődésben lévő alligátor embrióról, de még 86 művész és tudós munkáját ismerte el a Nikon. Ezeket mind végiglapozhatjuk a honlapon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek