Hazaszállíttatnák James Joyce maradványait Svájcból a dubliniak

Dubliniak egy csoportja kampányt indított James Joyce (1882-1941) ír költő, író és kritikus Zürichben lévő földi maradványainak hazaszállíttatásáért.

James Joyce szobra egy szombathelyi ház homlokzatán (Veres Gábor és Najmányi László alkotása 2004-ből)Forrás: Pan Peter / Wikipedia

A petíció kezdeményezői a dublini polgármesterhez fordultak, hogy kérje fel az ír kormányt Joyce maradványainak hazaszállítására "az Ulysses megjelenésének 2022. februárjában esedékes 100. évfordulója" alkalmából. 

Az ír kormány, amely Joyce idejében a katolikus egyház befolyása alatt állt, nem volt hajlandó hazaszállíttatni az író testét 1941. januárjában bekövetkezett halála után, mivel Joyce erősen eltávolodott a katolicizmus eszméitől. Joyce 58 évesen halt meg Zürichben, ahol felesége, Nora Barnacle és többi családtagja mellett nyugszik a Fluntern temetőben.

Forrás: noel bennett/Shutterstock

Noha Joyce-nak bonyolult kapcsolata volt szülőhazájával és élete nagy részét a kontinentális Európában töltötte, legismertebb művei, úgy mint az Ulysses, a Finnegan ébredése és a Dublini emberek, mind megidézik az ír fővárost. Mesterművét, az Ulyssest, amely 1922-ben jelent meg Párizsban, Írországban betiltották, ami csak erősítette az író ellenérzéseit hazája iránt.

Élete utolsó 29 évében nem is tért vissza Írországba, de így is kultikus figura maradt Dublinban. A Joyce-rajongók az ír fővárosban és a világ más pontjain is Bloom napjaként (Bloomsday) ünneplik június 16-át - az Ulysses ezen a napon játszódik 1904-ben -, ilyenkor jeleneteket olvasnak fel és játszanak el a regényből. 

Egy másik híres ír költő és drámaíró, William Butler Yeats maradványait 1948-ban szállították haza Írországba, kilenc évvel Franciaországban bekövetkezett halála után, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek