Megnyílt a világ legnagyobb könyvszakmai találkozója

Kedd este nyílt meg a 71. Frankfurti Könyvvásár, a világ legnagyobb könyvszakmai találkozója. Az ünnepségen az olvasás és az irodalom társadalmi jelentőségére hívták fel a figyelmet - tudtuk meg az MTI tudósításából.

Forrás: JCS/Wikipedia

Az irodalom nemcsak esztétikai élményekkel szolgál, hanem új világokat nyit meg és megmutatja, hogy miként látják mások a világot. Az olvasó ember így megtapasztalja és el tudja fogadni, hogy az élet nem fekete-fehér, hanem többértelmű, erre pedig nagy szükség van manapság - emelte ki köszöntőjében Heiko Mass német külügyminiszter.

A politikus arra bíztatott, hogy mindenki próbálja meg elhagyni a komfortzónáját és ütköztesse nézeteit másokéval. Mint mondta, a Frankfurti Könyvvásár kiváló hely egy ilyen kísérlethez. Hasonló gondolatokat fogalmazott meg a díszvendég Norvégia miniszterelnöke, Erna Solberg is, aki hangsúlyozta, hogy az olvasás elengedhetetlen egy igazságos társadalomhoz. Mindenkinek tudnia kell olvasni ahhoz, hogy megértse, milyen jogokkal rendelkezik - mondta. Szólt arról is, hogy meg kell becsülni mindazokat, akik a műveikkel akár sokat kockáztatva is kiállnak a méltányos, igazságos társadalom mellett. 

Az öt napig tartó vásáron 104 országból nagyjából 7450 kiállító vesz részt, ami csaknem 150-nel több a tavalyinál. A vásár az első három szakmai nap után irodalmi fesztivállá alakul át. A szervezők a tavalyihoz hasonlóan nagyjából 300 ezer vendégre számítanak. Több ezer felolvasást, konferenciát, író-olvasó találkozót szerveztek nekik.

Forrás:Ordercrazy/Wikipedia

Norvégiából olyan sztárvendégek vesznek részt a vásáron, mint Jo Nesbo krimiíró és Jostein Gaarder, a Sofie világa című világhírű regény szerzője. A további vendégek között pedig ott van Margaret Atwood, Ken Follet és Elif Shafak, a vásár programját ismertető nyitó sajtótájékoztató meglepetésvendége pedig a friss irodalmi Nobel-díjas Olga Tokarczuk volt.

A vásár előestéjén adták át a német nyelvterület egyik legrangosabb irodalmi elismerésének számító Német Könyvdíjat, amelyet idén Sasa Stanisic német-bosnyák szerzőnek ítéltek oda Herkunft (Származás) című önéletrajzi regényéért. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek