Perdüljön táncra ezen a vérpezsdítő világzenei fesztiválon

  Nem mindennapi találkozások, egyszeri csodák, élő legendák és feltörekvő tehetségek - ezt ígéri a főváros egyik legizgalmasabb világzenei eseménye, a Hangvető és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál együttműködésében megvalósuló Budapest Ritmo, mely október 4-6. között várja a műfaj rajongóit az Akvárium Klubban.

  Forrás: Jacek Dylag/Budapest Ritmo/Facebook

  Ahogyan a szervezők közleményéből kiderül, a Budapest Ritmo idén ősbemutatókkal, magyar és külföldi előadók közös koncertjeivel, Budapesten korábban sosem járt zenészekkel készül a felfedezés örömére. Cesaria Évora örökzöld dalait volt zenésztársai a jelenkor legjobb zöld-foki énekesnőivel élesztik újra, az etióp funk nagy öregjének, Girma Béyéné-nek az Akalé Wubé fiatal francia zenészei adnak új energiákat. Gisela Joao a fado fiatal, a hagyományt a közösségi média segítségével is ápoló generációját képviseli, Asmâa Hamzaoui és női zenekara pedig egy olyan marokkói műfajban alkot, amely nemrég még a férfiak monopóliuma volt.

  A fesztivál első napján áll színpadra a Romano Drom különleges, a zenekar 20. születésnapját ünneplő produkciója, a karizmatikus norvég harmonikás Gabriel Fliflet és a Manu Chao zenekarából, illetve a Think of One, az Orchestra Internacional du Vetex és az Amparanoia korábbi tagjaiból verbuválódott Rumbaristas. Szombaton lép fel a cádizi flamenco-legenda Javier Ruibal, Közép-Európa legjobb cumbia-zenekara, a magyar-ecuadori-perui Los Orangutanes, Marko Markovic nálunk is jól ismert zenekara illetve az albán Redi Hasa és az olasz Maria Mazzotta varázslatos duója.

  A Budapest Ritmo hagyományosan erős lengyel kapcsolatai idén Lengyelország díszvendégségével válnak teljessé. A korábbi évek együttműködései, Lajkó Félix és a Vołosi, a Muzsikás és a Muzikancy közös koncertjei után idén négy lengyel zenekar is fellép a fesztivál lengyel tematikájú zárónapján. A fantasztikus, korábban Nigel Kennedyvel is közös lemezt készítő KROKE ezúttal Dresch Mihállyal és Borbély Mihállyal lép fel, Szilágyi Áron és a Zoord pedig a Warsaw Village Band vezetőjével, Maciej Szajkowskival és a fiatal hegedűs tehetség Weronika Monkával játszik majd. De itt lesz a kasubföldi rezesbanda, a Bubliczki és a szenegáli-lengyel koprodukció, a Mamadou & Yama Soon is.

  A Budapest Ritmót hagyományosan egy showcase nap előzi meg a Szimplában október 3-án. Az ingyenes koncertsorozaton hat, nemzetközi zsűri által kiválasztott zenekar lép fel: a Babra, a ¡Nosnach és a Le Rom Magyarországról, illetve a a brit-török-szerb-bolgár tagokból álló She'Koyokh Londonból, a Naked Belgrádból és a Kazan Zágrábból. A showcase résztvevőinek a zsűri tagjai a koncert után külön is adnak visszajelzést.

  A fesztiválon hagyományosan átadják a Budapesti Ritmo Díjat, amit évente egy-egy olyan külföldi, világzenei téren tevékenykedő szakembereknek ítélnek oda, aki sokat tett Magyarország és a térség, valamint a világ többi része közötti kapcsolat elmélyítéséért, Magyarország és a régió zenéjének megismertetéséért.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!