Olasz művészek lepik el hamarosan a Müpát

Tavaly a Baltikum és Lengyelország köré épült az Európai Hidak sokszínű programja, ezúttal pedig Olaszországé a főszerep - szeptember 17-től, egy bő héten keresztül. A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös rendezvénysorozata már hetedik alkalommal válogat egy izgalmas kulturális értékeket felvonultató ország művészeti alkotásaiból, a zenétől a képzőművészeten át az irodalomig.

Az egyik kedvenc sztárfellépő a szicíliai származású Mario Biondi leszForrás: Mattia Luigi Nappi/ en.wikipedia.org

Az egyik legjobban várt program kétségtelenül az olasz Barry White, azaz Mario Biondi koncertje. Bár a jazzben és soulban utazó énekest ritkán hallhatjuk olaszul, ezúttal több dalt is elénekel majd az anyanyelvén. Olyan világhírű olasz filmeket is megnézhetnek, mint a 8 és 1/2, az Édes élet, A nagy szépség sőt, a szép filmzenék sem maradhatnak ki a programból.

Az olasz jazzélet kiválóságaiból alakult kvartett Cinema Italia címmel Ennio Morricone és Nino Rota híres témáiból válogat. Az eseménysorozat keretében közelebbről is megismerkedhetnek a Dél-Olaszországban honos pizzicáva, hiszen a legjobb pizzica-zenekarok érkeznek a Müpába. Színpadra lép a tamburinos-énekes Rachele Andrioli és a harmonikás Rocco Nigro, a pizzica élő legendájaként emlegetett mandolinos-énekes Mimmo Epifani és zenekara, és a pizzica revival legnagyobb hatású képviselőjeként számon tartott Canzoniere Grecanico Salentino is.

Az itáliai életérzés persze nem lenne teljes az irodalom nélkül: a Literárum Extra Olasz irodalmi estjén kiváló színészek tolmácsolásában kaphatnak ízelítőt itthon is jól ismert olasz alkotók műveiből, sőt az est vendége lesz a népszerű író, Daniele Benati is.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek