Elkezdődött az ország egyik legnagyobb hagyományőrző és sporteseménye

Kezdetét vette az V. Ősök Napja Bugacon, ahol vasárnapig 2019. augusztus 18-ig több mint 50 hagyományőrző és sportesemény mellett ismeretterjesztő kiállítások és előadások, valamint több tucat koncert várja az érdeklődőket. Az Ősök Napját a Kurultaj - Magyar Törzsi Gyűlések utáni páratlan években tartják meg.

Kép a 2017. évi IV. Ősök NapjárólForrás: Kurultaj / Facebook.com

A háromnapos eseményen magyar és külföldi előadók különféle természettudományos és régészeti témákban a magyar őstörténettel kapcsolatban tartanak előadásokat. Újdonságként pedig nomád felvonulást is tartanak majd, amelyen több száz lovas szekerekkel, tevékkel, bivalyokkal és családtagjaikkal korhűen idézik meg a magyarok bejövetelét. Ezúttal is lesznek tematikus kiállítások, előadások és íjászbemutatók is. Az Attila sátrában rendezendő antropológiai és régészeti kiállításon arc-, fegyver- és ékszerrekonstrukciókat láthat a közönség, de a sátorban mutatják be az első, Erdélyben megtalált lovas hun temetkezés eredeti maradványait is.

Először tartanak bemutatót a korabeli sírleletek alapján, az eredetivel azonos anyagokból készült íjrekonstrukciókból. Emellett több nomád sportversenyt is rendeznek: lesz köböre (lovas nomád csapatjáték) nemzeti bajnokság, övbirkózás és íjászverseny is. Koraközépkori harcokat és csatajeleneteket is bemutatnak, de kézműves foglalkozás és -bemutató, valamint kézműves vásár is lesz.

Kép a 2017. évi IV. Ősök NapjárólForrás: Kurultaj / Facebook.com

A színpadon változatos zenei programokat kínálnak: népzene és néptánc előadások mellett több tucat koncerten vehetnek részt a látogatók. A háromnapos program az ősökre való megemlékezéssel, a szertűzzel ér véget.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek