Londonban múzeum nyílhat a rabszolgaságról

A javaslat egy angol szocalista értelmiségi mozgalom, a Fabian Society-től származik, amely szerint egy új rabszolgaság múzeum Londonban segítene a kisebbségek elleni diszkrimináció csökkentésében.

Cukornádot vágó rabszolgák, Antigua brit kolónia, 1823William CLARK/British Library

A város polgármestere Sadiq Khan "üdvözlendőnek" és "időszerűnek" nevezte az ötletet. Szerinte úgy "helyes" és "tisztességes", ha a londoniak látják magukat és történelmüket a város múzeumaiban és kulturális intézményeiben, írja a Fabian Society, honlapján.

A város kényelmetlen természetének és a nemzet transzatlanti rabszolga-kereskedelemben játszott szerepének ismerete segítene megérteni a múltat, és megerősíthetné elkötelezettségünket a rasszizmus és a gyűlölet minden formája elleni harc mellett, mondta Khan.

London a rabszolgakereskedelem egyik legfontosabb kikötője volt Bristol és Liverpool mellett, írja a liverpooli Nemzetközi Rabszolgaság Múzeum, amely az egyetlen a témát részletesen bemutató intézmény a három városban. 

Omar Khan, az egyenlő bánásmódot támogató szervezet, a Runnymede igazgatója szerint:

Elfogadhatatlan, hogy egy olyan nemzet fővárosának, amely egy globális birodalmat épített fel nagyrészt a rabszolgakereskedelemből, nincs jelentős múzeuma vagy emlékműve, amely London és Nagy-Britannia szerepét jelképezné ezekben a történelmi rémtettekben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek