Londonban múzeum nyílhat a rabszolgaságról

  A javaslat egy angol szocalista értelmiségi mozgalom, a Fabian Society-től származik, amely szerint egy új rabszolgaság múzeum Londonban segítene a kisebbségek elleni diszkrimináció csökkentésében.

  Cukornádot vágó rabszolgák, Antigua brit kolónia, 1823William CLARK/British Library

  A város polgármestere Sadiq Khan "üdvözlendőnek" és "időszerűnek" nevezte az ötletet. Szerinte úgy "helyes" és "tisztességes", ha a londoniak látják magukat és történelmüket a város múzeumaiban és kulturális intézményeiben, írja a Fabian Society, honlapján.

  A város kényelmetlen természetének és a nemzet transzatlanti rabszolga-kereskedelemben játszott szerepének ismerete segítene megérteni a múltat, és megerősíthetné elkötelezettségünket a rasszizmus és a gyűlölet minden formája elleni harc mellett, mondta Khan.

  London a rabszolgakereskedelem egyik legfontosabb kikötője volt Bristol és Liverpool mellett, írja a liverpooli Nemzetközi Rabszolgaság Múzeum, amely az egyetlen a témát részletesen bemutató intézmény a három városban. 

  Omar Khan, az egyenlő bánásmódot támogató szervezet, a Runnymede igazgatója szerint:

  Elfogadhatatlan, hogy egy olyan nemzet fővárosának, amely egy globális birodalmat épített fel nagyrészt a rabszolgakereskedelemből, nincs jelentős múzeuma vagy emlékműve, amely London és Nagy-Britannia szerepét jelképezné ezekben a történelmi rémtettekben.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!