Pszichedelikus utazásra hív a nyúlüregbe a londoni V&A múzeum

Kevés olyan történet létezik, ami annyi művészt megihletett volna, mint Lewis Carroll két szürreális fantáziája, az Alice Csodaországban és Alice Tükörországban. A két 1865-ben és 1872-ben íródott meseregény ikonikus karaktereivel szinte minden művészeti ágban találkozhatunk, legyen az film, animáció, képzőművészet, színház vagy klasszikus zene; még a 60-as évek pszichedelikus rockzenekar Jefferson Airplane is feldolgozta White rabbit című dalában.

Alice csodaországbanACMI

A londoni Victoria and Albert Museum a történet adaptációira fókuszáló kiállításra készül, amiben életre kel a Fehér Nyúl, a Szív Királynő, az Őrült Kalapos, a Vigyori Macsek és természetesen Alice is, írja a The Londonist.

Szó lesz az egyik leghíresebb feldolgozásáról, az 1951-es Disney-filmről, de Salvador Dalí meseillusztrációival is találkozhatunk majd.

A kiállítás az ausztrál filmmúzeummal, a The Australian Centre for the Moving Image-dzsel (ACMI) együttműködve jön létre, amely 2018-ban egy hasonló kiállítást mutatott be Csodaország (Wonderland) címmel. Ez a kiállítás a történet forradalmi filmkészítésre gyakorolt hatását állította középpontba, például a speciális effektusok vagy az animáció terén.

De a Victoria and Albert Museum honlapján azt ígéri, kibővíti az ACMI kiállításának tematikáját, és a történet eredetétől kezdve, az elmúlt 157 évben keletkezett feldolgozásait is áttekinti – olvasható a múzeum honlapján. A kiállítás 2020. június 27-től 2021. január 10-ig lesz látható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek