A Méntelepen hologramokkal mutatják majd be a római kori életet

Megkezdték a komáromi Klapka György Múzeum új kiállítóhelyének kialakítását. Körülbelül két éve jelezte a város vezetősége, hogy a múzeum gyűjteménye és a római korral foglalkozó régészek képzésnek egy része a hajdani Méntelep főépületébe költözik.

Klapka György Múzeum, KomáromForrás: Mediatus (H.J.)/Wikimedia Commons/CC-BY-SA-3.0 & GFDL

A Klapka György Múzeum új székhelye az 1900-as évek elején a Magyar Királyi Méntelep laktanyájának épült. A komáromi méntelep eredetileg 12 épületből állt, és fénykorában ezernél több embernek biztosított megélhetést. Mára csak a főépület, a tiszti lakás és a tiszti kaszinó maradt meg. Lótartással 1962-ig foglalkoztak a területen, az épület utána a termelőszövetkezet központja lett később pedig az önkormányzat vásárolta meg az üresen álló ingatlant – olvasható a Turizmus.com oldalon.

A beruházást egy évesre tervezik, tehát ha minden a tervek szerint alakul, akkor 2020 nyarára, az épület felújítása és korhű helyreállítása után, itt látható majd a Brigetio emlékeit bemutató állandó kiállítás. A múzeum új helyszínén hologramot és 3D technikát alkalmazva mutatják majd be a római kori katona- és polgárváros életét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek