A legjelentősebb impresszionista műveket csodálhatjuk meg Moszkvában

Az egyik legnagyobb orosz műgyűjtő, Szergej Scsukin kereskedő (1854-1936) kollekcióját bemutató tárlaton 2019. szeptember közepéig Monet, Cezanne, Gaugin, Matisse és Picasso műveit tekintheti meg a közönség. A gyűjteményt a szovjet állam annak idején több jelentős múzeum között osztotta fel.

Múzeumlátogatók csodálnak egy Matisse festménytForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Johannes Schmitt-Tegge

Textilgyárosként szerzett jövedelme jelentős részét Szergej Scsukin a még kevésbé ismert új francia képzőművészeti alkotások vásárlására áldozta: 1895 és 1914 között gyakran megfordult Párizsban, ahol mintegy 250 korabeli festményt vásárolt meg, köztük 8 Cézanne-, 16 Derain-, 16 Gauguin-, 38 Matisse-, 13 Monet- és több mint ötven Picasso-képet.

A műgyűjteményt az 1917-es bolsevik hatalomátvétel után államosították, Scsukin pedig elhagyta Oroszországot. A festmények az 1920-as évek végén a Modern Nyugati Művészet Állami Múzeumába kerültek, majd a második világháború után, 1948-ban a moszkvai Puskin Múzeum és a szentpétervári Ermitázs raktáraiba, ahonnan csak az 1960-as években kerülhettek ki újra a nagyközönség elé.

Nagy a valószínűsége, hogy a jövőben már a Scsukin család egykori moszkvai kúriájában láthatják majd a festményeket, mivel a Puskin Múzeum kezdeményezést indított az emlékházzá alakítására. Az ingatlant jelenleg a védelmi tárca használja.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek