Ingyenes kiállítás a lezárt áruházban

Tökéletes teret találtak az OTTHON– Művészeti projekt a lakhatásról című kiállításhoz a szervezők: az elhagyatott Otthon Áruház ad helyet a programnak, egészen május 24-ig.

Az egyhetes kiállítás május 17-én nyílt meg a Rákóczi úton álló épületben, mely az ezredforduló óta ácsorog üresen. Az egykor elegáns áruházból mára csak a híre és a csupasz falak maradtak meg. Most tizenhárom fiatal képzőművész hozott itt létre egy, a lakhatási válságról szóló kiállítást, ez a tárlat a diplomamunkájuk: tíz hónapig dolgoztak rajta, mire minden összeállt. Az ingyenes kiállítás a máskor lezárt Otthon Áruházban látogatható, a bejárat az Alsó erdősor utca felől van.

OFF-Biennále Budapest ‎Otthon / Művészeti projekt a lakhatásrólForrás: OFF-Biennále Budapest‎Otthon / Művészeti projekt a lakhatásról/Facebook

A fiatal művészek a saját helyzetükből is kiindulva alkották meg a tárlatot, nem is titkoltan figyelemfelkeltő szándékkal. Ma nagyon nehéz akár csak albérletet is fenntartani egy alap, vagy kezdő fizetésből, mivel rengeteget emelkedtek az árak az elmúlt években, egy saját lakás pedig a legtöbb embernek nagyon sokáig csak álom marad – ha sikerül egyáltalán vennie.

Ezeket a problémákat boncolgatják a kiállításon, a lakáshitelektől a fenntarthatóságig, illetve felvetnek egy választ is a kérdésre. A MOME építész szakos hallgatói a XIV. kerületben alakítanának át egy régi díszletraktárat közösségi felhasználású terekké. A terv az lenne, hogy fiatal pályakezdők, vagy akár kis családok pályázati úton nyerhetnék el öt évre ezeket a „fecskelakásokat", melyeknek az önkormányzat lenne a fenntartója. Az ötlet tervezési projektdokumentációja szintén a kiállítás része. Bővebben az esemény Facebook oldalán lehet olvasni a témáról.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek