Kis éji rémzene és Kékszakáll – összeállt a miskolci Operafesztivál

Június 14-23. között az áriák rajongói szállják majd meg a borsodi megyeszékhelyt, Miskolcot a Bartók Plusz Operafesztivál keretében. Közleményt is kaptunk arról, hogy összeállt a program, ami sok zenei csemegét tartogat.

A szervezők szerint a legnagyobb idei szenzáció Eötvös PéterAz Aranysárkánycímű, nemzetközi koprodukcióban készült operájának hazai bemutatója lesz. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar Hamar Zsolt Liszt-díjas művész vezényletével Bartók Béla klasszikusát, A kékszakállú herceg várát adja majd elő. Judit szerepében Rost Andrea, a Kossuth-díjas szoprán lép fel, a herceg szerepét Palerdi András énekli – írják a közleményben.

Nyitófelvonulás bábokkal a tavalyi miskolci Operafesztiválon.Forrás: Bartók Plusz Operafesztivál

Ehhez kapcsolódóan lesz egy „Kékszakállú plusz" est is, amin különleges fényjátékkal kísérve Alekszandr Szkrjabin Prometheus A tűz költeménye című műve csendül fel.  

Ismét volt operaíró verseny, 2018-ban Albin Fries osztrák zeneszerző Nora című műve nyert. Ennek is Miskolcon lesz a prömiere. Az „Operát mindenkinek!" jegyében készülő Ezrek operája programban a Mascagni-féle Parasztbecsületet láthatja a közönség, ráadásul a miskolci Kálvária-dombon. Hagyományosabb helyszínen, a Miskolci Nemzeti Színház Nagyszínházában a plzeni Josef Kajetán Tyl Színház vendégjátékában pedig a szerző Iris című darabját játsszák el.

 

Két gálahangversenyt is rendeznek. A nyitónapi operagálán Puccini, Sosztakovics, Korngold és Finzi zenéje csendül föl, a zárógálán pedig Verdi, Puccini, Gounod, Csajkovszkij és Strauss áriáit adja elő három tenor.  

A műfajok közti közlekedés is megmarad a fesztivál homlokterében. Bartók-művekből dzsesszátiratokat hoz létre a Bartók X programban a Sárik Péter Trió. Puccini Bohémélet című operája animációként jelenik meg, báboperává dolgozzák át az „...és Echo"művet, Igudesman & Joo pedig „Kis éji rémzene" címmel pedig humoros show-műsort tesz le az asztalra.

És ezek csak a tíznapos fesztivál fő programjai, amik mellett lesz utcai hangverseny és balett, kamarakoncert, kórusmuzsika, népzene, dzsessz és világzene is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek