Év végére megújul Szeged műemlék épületben lakó Belvárosi mozija

A hét elején Szegeden jártunk, akkor láttuk, hogy már javában zajlik a gyönyörű műemlék épületben álló Belvárosi mozi felújítása, amely a tervek szerint az év végére fejeződik be. A termekbe a legmodernebb hangtechnikát építik be, és a mozi új kiállítótérrel is bővül. A tárlat 21. századi technológiák segítségével mutatja majd be a filmtörténet jelenét, múltját és jövőjét, különös tekintettel három kiemelt szegedi alkotó, Zsigmond Vilmos, Balázs Béla és Csőke József munkásságára.

A látogató a belépéstől újabb és újabb élményekkel találkozik, megismerheti majd a filmtörténet fontosabb mérföldköveit és megtapasztalhatja azt a forradalmi átalakulást, amely a virtuális valóság technológiáinak belépésével a mozgóképfogyasztásban zajlik – írja az MTI.

Forrás: Beroesz / Wikipedia

A beruházás során korszerűsítik az épület szerkezetét, a szellőző- és világítási rendszert, hőszigetelést kapnak a külső falak és a tetőfödém, a műemléki adottságok figyelembe vételével felújítják a nyílászárókat, és elvégzik az akadálymentesítést is. Az átépítés során kicserélik a nézőtér falburkolatát és a mögötte lévő hangelnyelő réteget is. A szegedi Belvárosi mozit a mozgófényképszínház működtetésére létrehozott részvénytársaság építtette. A vidék akkori legnagyobb mozija Sebestyén Endre szegedi építész tervei alapján 1920 őszére készült el, az első vetítést szeptember 8-án tartották. 1930 nyarán a magyar vidéki filmszínházak közül elsőként a Belvárosi moziban játszottak hangosfilmet. A filmszínházat úgy alakították ki, hogy a vetítések mellett más produkcióknak is otthont adhasson: koncertezett az épületben Bartók Béla, és az 1930-as években felléptek a mozi színpadán az akkoriban induló Szegedi Szabadtéri Játékok sztárjai is.

A Belvárosi mozi felújítási munkálatai alatt a vetítéseket Újszegeden, a Délvidék Házban (Közép fasor 1-3.) tartják.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek