Ezt az üzenetet olvassák fel ma minden színházban

Ma van a színház világnapja, ebből az alkalomból pedig a kubai Carlos Celdrán rendező, író, színház igazgató fogalmazott meg egy üzenetet, amelyet a világ összes színházában felolvasnak az előadások előtt.

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet 1961-es bécsi közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.
A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet, a kultúra fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását.

A világnap alkalmából számos színház különleges programokkal, kulisszajárásokkal, nyíltpróbákkal várja a közönséget. A PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet a Bajor Gizi Színészmúzeumban egész napos programsorozattal csatlakozik a világnaphoz. Az ünnep alkalmából a MASZK Országos Színészegyesület szakmai díjakat ad át, emellett a Hevesi Sándor-díjat, a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Magyar Központjának elismerését is odaítélik.

VígszínházForrás: Pasztilla / Wikipedia

Az 57. színházi világnapon a színházakban az előadások előtt Magyarországon is felolvassák a világnapi üzenetet. Az ITI minden évben a színházi világ egy jelentős személyiségét kéri fel, hogy fogalmazza meg üzenetét a színház művészei és a közönség számára. Az idei színházi világnapon Carlos Celdrán kubai rendező, író, színház igazgató üzenetét olvassák fel az előadások előtt a színházakban. Az alábbi néhány sor csak részlet az üzenetből, amelynek teljes szövegét itt olvashatja.

"Amikor megértettem, hogy a színház önmagában is olyan, mint egy ország, a világot behálózó hatalmas terület, felszabadító döntést hoztam: ne menj el onnan, ahol vagy, ne rohanj máshová. Ahol te vagy, ott a közönség. Ott vannak a társaid, akikre szükséged van. Otthonodtól távol a mindennapi élet kusza és átláthatatlan. Ezen a látszólagos mozdulatlanságon dolgozz, indulj a legnagyobb utazásra, járd be újra Odüsszeusz és az argonauták útját: légy az a mozdulatlan utazó, aki segíti, hogy saját világod súlyosabb és szilárdabb legyen. Utazásod ahhoz a pillanathoz vezet el, amikor a hozzád hasonlókkal találkozol. Feléjük tartasz, a szívükhöz, a lelkükhöz."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek