Kalapács alá kerülnek Sztálin és Mária Antónia írásai

  Kivételes történelmi iratokat - közöttük Sztálin, Mária Antónia és Marat írásait - árverezik el áprilisban Franciaországban az Aristophil cég gyűjteményéből - közölte az Aguttes árverési ház.

  A legértékesebb dokumentumok között szerepel egy 1944 májusában keltezett, géppel írt irat Joszif Sztálin kék tintás aláírásával, amelyben a szovjet vezető Szevasztopol orosz nevéről rendelkezett.
  Kalapács alá kerül IV. Henrik francia király 1585-ben kelt, sógorához és elődjéhez, III. Henrikhez írt levele, valamint a Mária Antónia királyné által 1790-ben barátnője, Gabrielle de Polastron férjéhez írt levele, amelyben kiemelte: "bátor vagyok, a gyermekeimért és a barátaimért fogom tudni tartani magam". Az eladásra kerülő iratok között van Condorcet márki egyik védőbeszéde a népek jogairól 1791-ből, valamint a leendő forradalmi vezér, Marat egyik regényének kézirata.

  Mária AntóniaForrás: Élisabeth Vigée Le Brun/Wikipedia

  Az árverésre vitt művek között van Paul Éluard francia költő 1944-ben írt Nyitott könyv című kötete, Renoir Femme en rose dans un paysage a Cagnes (Nő rózsaszínben cagnes-i tájban) című olajfestménye, egy Matisse-önarcképpel díszített levél és Arthure Rimbaud-nak Paul Verlaine-hez intézett egyik levele. Az árverés anyaga az Aristophil cég gyűjteményéből származik, amely ellen jelenleg is bonyolult bírósági eljárás folyik.

  Mintegy 18 ezer kisbefektető - akiknek az Aristophil azt ígérte, hogy értékes kéziratokba fekteti a pénzüket - azt várja az áprilisi árveréstől, hogy legalább részlegesen kártalanítják. A befektetésre szánt kéziratokat alaposan felülértékelték a piaci árhoz képest, ami többeket csődbe jutatott.

  Az Aristophil gyűjteményének értékesítésével négy francia árverési céget bíztak meg: ezek az Aguttes, az Artcurial, a Drouot Estimations és az Ader-Nordmann. A első tizennégy értékesítés - két fordulóban - 26,4 millió euró (8,3 milliárd forint) bevételt hozott 2018-ban.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!