100 régi magyar filmet is ingyen nézhet az ünnepek alatt

December 21-től január 4-ig 100 magyar film szabadon elérhető a Filmarchívum Vimeo csatornáján. A Nemzeti Digitalizációs és Filmfelújítási Program közelmúltban született filmjeit, klasszikusokat és kultfilmeket, animációs filmeket, közönségkedvenceket éppúgy lmegnézhetünk, mint sosem látott ritkaságokat –olvasható a Filmarchívum weboldalán.

Látható a hatvanas évek egyik legizgalmasabb krimije, a Hamis Izabella, Zolnay Pál két, Sebő-zenére forgatott filmje, a Fotográfia és a Sámán, vagy Fehér György drámája, a Szenvedély. Olyan mozilegendák mellett, mint a Talpuk alatt fütyül a szél, a Meteo, a Cha-cha-cha, a Pendragon legenda, vagy a Falfúró, lesznek örökzöld vígjátékok is, mint a Hyppolit, a lakáj, a Butaságom története és a Sose halunk meg.

Az idei válogatásban különös hangsúlyt kap az animáció, minden korosztály számára. A nagyfilmek – Jankovics Marcell Sárga tengeralattjárót is idéző János vitéze és Kovásznai György groteszk közérzetrajza, a Habfürdő – mellett a világhírű magyar animációs filmesek rövidfilmjeiből is válogathatunk. Felújított minőségben nézhetők Rofusz Ferenc, Foky Ottó, Szoboszlay Péter, Vajda Béla, Jankovics Marcell és Kovásznai György kisfilmjei. Igazi kuriózumot jelentenek Macskássy Gyula és Dargay Attila reklámfilmjei.

A listán 54 rendező 100 filmje szerepel, összesen 4200 percben, a legrégebbi film 1912-ből, a legújabb 1998-ból származik. A filmek listája a Filmarchívum oldalán érhető el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek