Egy menő zulu kórus is fellép Budapest legizgalmasabb világzenei fesztiválján

Harmadszorra rendezik meg Budapest legizgalmasabb világzenei fesztiválját, a Budapest Ritmot, ahol mától vasárnapig a hazai és nemzetközi világzene legkreatívabb produkciói sorakoznak fel, miközben idén a roma zene is fókuszba kerül. Zenei csemegéért tehát ezen a hétvégén az Akvárium Klubbot érdemes keresni!

A Budapest Ritmo vendége lesz például a Ladysmith Black Mambazo – az 5 Grammyt is birtokló zulu kórust Paul Simon Graceland lemeze és annak turnéja ismertette meg a világgal. Énekeltek Nelson Mandela Nobel-díjának átadásán, a brit királynőt köszöntő ünnepi koncerten, a dél-afrikai foci vb megnyitóján, a világ minden kontinensén, de Magyarországon először hallhatjuk őket.

Az 5 Grammy-díjas Ladysmith Black MambazoForrás: Budapest Ritmo

Nem először érkezik hazánkba a finn Tuuletar a cappella lánycsapat, amely első lemezbemutatóját két éve a Budapest A Cappella Fesztiválon tartotta, azóta az egész világot bejárta, egyik daluk a Trónok Harca trailerében is szerepel. Ezúttal új műsorral, a fiatal finn multiinstrumentalistával, Maija Kauhanennel együtt lépnek fel.

Aztán jön a Coladera trió, amely brazil, portugál és zöld-foki dallamokat ötvöz. És ott lesz a színpadon Ekrem Mamutović is - az egyik legnagyobb szerb trombitás, Bakija Bakics unokája -, aki 2007-óta vezeti a családi zenekart, ápolva és megújítva a szerb rezes zenét.

Ekrem Mamutović és szerb rezes bandájaForrás: Budapest Ritmo

 A berlini underground klubokból induló DJ Ipek hibrid tánczenéjére São Paulotól Kínáig táncolnak tömegek, most a budapesti közönség is megismerheti a népzene és elektronikus zene csak rá jellemző keverékét. Gili Yalót az etióp éhínség idején egy szudáni menekülttáborból, nagy titkosszolgálati akció keretében szöktették Izraelbe, gyerekként. Első lemeze 2017 végén jelent meg, és az elmúlt évek egyik legizgalmasabb debütálása volt az övé.

Ózdról érkezik egy tinédzser banda, a Várkonyi Csibészek, akik budapesti underground zenészekkel közösen lépnek majd felForrás: Budapest Ritmo

És ez még mindig csak néhány fellépő a teljes listából, a többtucat koncert zárásaként a fesztivál a Roma Ritmo-val tiszteleg a térség és hazánk roma zenészei előtt, az elmúlt évtized legnagyobb roma muzsikusaival. A Ritmo október 5. és 7. között zajló programjairól és a jegyárakról bővebben itt  olvashatnak.

 

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek